Novák Katalin felkészülten megy Varsóba, Joe Bidenhez

A vezérkari főnökkel egyeztetett az ukrajnai háború alakulásáról.

Varsóban a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek (B9-ek) csúcstalálkozóját tartják, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vesz. A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a Telexnek megerősítette, hogy Magyarország képviseletében Novák Katalin államfő lesz ott a csúcstalálkozón.

 Magyarország biztonsága a legfontosabb!

Ezt írta a köztársasági elnök, aki előzőleg felkészült a szerdai varsói csúcsra. Novák Katalin közösségi oldalán jelezte, hogy a Magyar Honvédség főparancsnokaként rendszeresen kér tájékoztatást Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnöktől az Ukrajnában dúló háború alakulásáról. Tegnapi egyeztetésük felkészülés volt a lengyelországi látogatásra, amelyről korábban a köztársasági elnök azt mondta, tervei szerint Joe Bident is tájékoztatja az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

A Bukaresti Kilencek legutóbb júniusban, a NATO madridi ülése előtt pár héttel találkoztak. Novák Katalin is aláírta azt közös nyilatkozatot, amely elítélte az ukrán városok tömeges bombázását és kimondta, hogy Oroszország jelenti a legfőbb fenyegetést az euroatlanti térség biztonságára, ezért a szövetséges jelenlét fokozására, korszerű, kiegyensúlyozott, hiteles és fenntartható megerősítésére van szükség a teljes keleti szárnyon.

Kapcsolódó
Novák Katalin szerint nincs olyan, hogy putyini Oroszország
Az államfő úgy véli, azt, hogy Magyarország demokratikus jogállam, érdemben eddig senki nem tudta elvitatni.