Schadl György miatt kérdéses lehet legalább 35 végrehajtó felhatalmazása

A kormány kitérő választ adott arra, törvényesen működnek-e az elmúlt 15 hónapban kinevezett bírósági végrehajtók.

Erre kérdezett rá Varga Judit igazságügyi miniszternél Sebián-Petrovszki László. A DK képviselője emlékeztetett arra, hogy Schadl György ugyan a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke, de előzetes letartóztatása (2021. november 5.) óta nem tudja ellátni elnöki feladatait, ami viszont megkérdőjelezi az azóta kinevezett végrehajtók működésének jogszerűségét.

A helyes útról való letérés esetében zéró toleranciát fogunk alkalmazni.

Ezt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke mondta, amikor 2022. május 6-án kinevezett 35 új bírósági végrehajtót. Sebián-Petrovszki László szerint a bírósági végrehajtásról szóló törvény 238. §. (1) bekezdése egyértelműen úgy rendelkezik, hogy

a végrehajtó a kinevezését követő egy hónapon belül a Kar elnöke előtt esküt tesz, a törvény 239. §. (3) bekezdés c) pontja értelmében pedig a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha a végrehajtó az említett esküt nem teszi le.

Az ellenzéki politikus az MBVK Szervezeti és Működési Szabályzata szerint az elnököt helyettesítheti az alelnök, a titkár, ám a törvény az esküt az elnök kizárólagos jogkörébe utalja, a törvény rendelkezését az SZMSZ nyilvánvalóan nem írhatja felül, így e feladat ellátásában Schadl György alelnök, titkár nem helyettesítheti.
E levezetés alapján arra várt választ Varga Judittól, hogy

Varga Judit helyett ezúttal is Völner Pál utódja, Répássy Róbert államtitkár válaszolt úgy, hogy lényegében megkerülte az összes  kérdést, viszont hosszan levezette azt, hogy a kormánynak immár semmi köze a végrehajtókhoz, a hatályos szabályozás szerint az MBVK  általános felügyeletét immár a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága alá tartozik. Az igazságügyi tárca államtitkára ez alapján hosszan levezette, hogy a hatóság miként felügyeli a végrehajtókkal, végrehajtó-helyettesekkel és végrehajtójelöltekkel kapcsolatos ügyeket, de arra egyetlen szóval sem tért ki, hogy törvényesen működnek-e az elmúlt 15 hónapban kinevezett bírósági végrehajtók.

A legfrissebb HVG ennek kapcsán ír egyébként egy Szegedi Járásbíróságra benyújtott végrehajtási kifogásról, amelyben az adós éppen azzal érvelt, hogy a vele szemben eljáró végrehajtónak nincs felhatalmazása, mert nem jogszerű a törvényt felülíró elnökségi határozatot arról, hogy esküjét szükség esetén az alelnök jelenlétében is leteheti. Ha a bíróság igazat ad neki, kérdésessé válik az érintett 35 végrehajtó valamennyi eddigi intézkedésének, például a kilakoltatással járó árveréseknek a törvényessége, írja a hetilap.