Valami hatalmasat robbant Heves vármegyében

Azt hitték a környéken, földrengés, de nem az volt. Valójában még nem tudni, mi volt az.

Ma délelőtt több bejelentés is érkezett Obszervatóriumunkba, mely szerint földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves vármegye területén, délelőtt 10 órakor (Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken).

– írja az ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium a Facebookon, amit a 444.hu vett észre.

Obszervatóriumunk megvizsgálta az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye. Emellett megfigyeltük, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahang állomásunkon is megjelenik ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések. A mellékelt ábrán a szeizmométerek és infrahang állomás regisztrátumai láthatóak.

Ami a gyakorlatban robbanásszerű eseményre utalhat. Kommentekben többen jelezték, hogy ők is tapasztalták az eseményt, sok helyen az ablakok is beleremegtek.

Az egerhirek.hu megkérdezte a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ám oda nem érkezett bejelentés az esettel kapcsolatban.