Raskó György szerint az ársapkás krumpli egy része sertésnek lenne való 

Szerinte az ársapkát hiba volt már bevezetni is, mára pedig az is látszik, milyen gyatra az érintett termékek egy része.

Raskó György régóta bírálja a kormány ársapkáit, mert azokkal csak a nagyobb élelmiszerláncok jártak jól, a magyar gazdák,  kiskereskedők buktak. Ugyanakkor az árstopokat addig fenntartják, míg egy termékből, ahogy az üzemanyagnál, nem lesz komoly hiány – idézte a 168.hu az agrárvállalkozót, aki a Jazzy Business Class műsorában arról is beszélt, hogy az árstopos termékek egy része nagyon alacsony minőségű. A közgazdász szerint az Orbán-kormány azért halogatja az ársapkák kivezetését, mert az a lakosság körében népszerű.

Raskó György szerint ugyanakkor néhány terméknél, így a burgonyánál, sertéshúsnál az árstop jóval alacsonyabb minőséget is jelent. Mint mondta, az importált burgonyák 10-15 százalékát általában kidobják, de az árstop miatt ma már ezt sem teszik mindenhol, az igazán alacsony minőségű krumplikat is eladják.

Gyakorlatilag az ársapkás burgonya minősége az olyan, amit mi maximum a sertéseknek háztájiban szoktunk adni, megfőzve. Körülbelül ez a minőség, amit ma ársapkás krumpliként kínálnak a boltok

– fogalmazott. Az agrárvállalkozó szerint tavaly drámaira zsugorodott a kiskereskedelemben a magyar piaci részesedés, miközben a multik tulajdonában levő diszkontoké nőtt és a trend idén is folytatódik, ha nem vezetik ki az árstopokat.

Korábban nem találtak problémákat a csomagolt burgonyáknál, azok beltartalmi, élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak. Ezt december közepén  közölte az MTI-vel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelynek szakemberei szeptember elején 27 különböző (köztük 2 bio) csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül tizenhárom magyar, hét francia, négy szlovák, két horvát és egy osztrák volt. Egyebek mellett ellenőrizték a növényvédőszer-maradék, a nehézfémek, penész és GMO esetleges jelenlétét, mérték a keményítő- és fehérjetartalmat és mindent rendben találtak.