Egyre többen vesznek igénybe folyószámlahitelt

Valószínűleg a válság miatt csúsznak mínuszba hó végén a magyar családok. Ugyanakkor csúcsokat ostromolnak a hitel- és a betétkamatok.

Tízéves csúcsra emelkedtek a lakáshitel-kamatok, miközben ötéves mélypontra süllyedt a folyósítás, ugyanakkor a betétkamatok a 2008-as válságot idéző szintre emelkedtek – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Mint írják, a jegybank kamatemelései csúnyán visszavetették a lakossági hitelezést Magyarországon a 2022 végére. Tavaly novemberre tízéves csúcsra értek a lakáshitelkamatok, ennek megfelelően a felvett kölcsönök volumene ötéves mélypontra esett vissza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A 11. hónapban felvett lakáshitelek átlagos kamata már éppen csak elmaradt a 10 százaléktól (9,96 százalékos lett), ennél magasabb forint lakáshitelkamatokkal utoljára 2012 szeptemberében szembesült a lakosság.

A változó kamatozású lakáshitelek kamata novemberben már meghaladta a 14 százalékot, a legolcsóbban az 5–10 év közötti kamatperiódussal (ez praktikusan 10 éves kamatperiódust jelent) vehettek fel lakáshitelt az igénylők, még 7,6 százalékos átlagkamattal. Volt azonban olyan bank, éppen a piacon a legnagyobb OTP, amely október végétől már csak végig fix kamatozású lakáshiteleket értékesít.

A lakossági ügyfelek novemberben a szezonális kiigazított adatok szerint 50,6 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződést kötöttek a bankoknál, ez 2017 áprilisa óta nem látott mélypont. A szerződések több mint egyharmada volt végig fix kamatozású, 30 százalék körül volt az ötéves és a tízéves kamatperiódusú hitelek volumene, változó kamatozású hitelt nagyon kevesen vettek fel.

Tovább emelkedett novemberben a személyi kölcsönök kamata is. A szerződéses összeggel súlyozott átlagos kamat 18,74 százalékosra ugrott, kereken egy százalékponttal emelkedett októberhez képest. Ilyen magas kamatokkal is nagyon régen, utoljára 2015 őszén találkozhattak a bankok ügyfelei.

Az is látszik az MNB adatsorain, hogy a lakosságnak fogy a pénze, egyre kevesebben jönnek ki a hónap végéig a jövedelmükből. A folyószámlahitelek állománya ugyanis megugrott az év utolsó előtti hónapjában, 252,7 milliárd forintra, ez több mint 11 milliárdos növekmény egyetlen hónap alatt. Szerepet játszhattak ebben az emelkedő árak és a magasabb rezsiszámlák is, de ezek rendezéséhez a jelek szerint egyelőre nem vesznek még fel hosszabb távú hitelt a háztartások, csak a bankszámláik csúsznak egyre többször a hónap végére mínuszba

– értékelik az adatokat a Bank360.hu szakértői.

A betétesek számára ugyanakkor jó hír lehet, hogy az MNB friss adatai szerint a lekötött betétek átlagos kamata novemberre 10,97 százalékosra ugrott. Ennél magasabb kamatok utoljára 2008 novemberében voltak, a hitelválság legkritikusabb időszakában. A lekötött betétek szerződéses összege is emelkedett 976,4 milliárd forintra, ami bő tízéves rekord.

A háztartások teljes lekötött betétállománya ugyanakkor stagnált, még mindig alig éri el a 2400 milliárd forintot, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a lakosság szélesebb rétegei számára nem érhetők el a kiemelkedő kamatozású betétek. Néhány kisebb bank kínál ugyan az alapkamathoz kötött kamatozású lekötött betétet lakossági ügyfeleknek, de a nagybankoknál továbbra is 0 százalék körül vannak a kamatok a legtöbb esetben – írja a Bank360.hu.