Gulyás Gergely nem tesz újévi fogadalmat

Ha tenne, akkor sem mondaná el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt viszont elárulta az atv.hu-nak, mit tart 2023 legnagyobb kihívásának. Azt, hogy egy háború szomszédságában sikerüljön az ország biztonságát megőrizni, illetve mindazt megóvni, amit az elmúlt években – szerinte – pártpolitikától függetlenül mindenki előrelépésként ismert el. Ezek közé a családtámogatási rendszert, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket, a közel teljes foglalkoztatottságot sorolta.

Gulyás Gergely közölte: valóban kivette a kormány a magánorvos-passzust az egészségügyi rendeletek közül, mert a társadalmi egyeztetésnél számtalan kritika, kétség vetődött fel a magánegészségügyi ellátásban dolgozó orvosok kötelező állami szerepvállalása miatt. A kormány a lehetséges alternatívákat megvizsgálva a januári kormányülésen tér vissza a kérdésre.

A nagyon hosszú szilveszteri interjúban arról is beszélt, ha radikálisan csökken az európai tőzsdén a gáz és az áram ára, a magyar lakossági piaci árat lehet mérsékelni. Ha az uniós pénzek a tervezett ütemben érkeznek, januárig visszamenőleg 21 százalékkal emelkedhet a tanárok fizetése. Úgy vélte, ez főleg Dobrev Klára és társainak a felelőssége. Szerinte az „elvileg magyar” EP-képviselők „minden eszközzel” azon dolgoznak, hogy a források ne érkezzenek meg Magyarországra. 130 milliárd forintnyi EU-s pénz egyébként már megjött.

Szerinte csak Matolcsy Györgyön múlik, hogy kitölti-e jegybankelnöki mandátumát. Jellemzése szerint jelenleg „kedélyes egyet nem értés van a kormány és a jegybank között” arról, hogy az ársapkák növelik vagy csökkentik-e az inflációt. A miniszter teljesen alaptalannak tart minden vádat a kormány oroszbarátságáról, úgy vélte, a függés akkora, amekkora az energiának való kitettségünk, és nincs napirenden Putyin-Orbán találkozó, Zelenszkij ukrán elnökkel pedig már Novák Katalin találkozott, így a legmagasabb szinten képviselték Magyarországot Kijevben.