Hernádi Zsolt: Megértettük, hogy az ársapka átmenetileg szükséges, de a hangsúly az átmenetin volt

A Mol-vezér elmondta, tud olyan politikusról, aki azt állította, hogy a Mol csak pánikot akar kelteni, hogy a kormány közbeavatkozzon.

Az elmúlt napok viharos történései után interjút közölt a Telex Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával, ahol többek mellett az itthon kialakult üzemanyaghiányról, az ársapkáról és az uniós szankciókról is kérdezték. A beszélgetést a lap decemmber 6-án délután rögzítette, alig pár órával azelőtt, hogy egy szokatalan idejű kormányinfón, este fél tizenegy után a kormány eltörölte a benzinársapkát, így erre Hernádi csak utólag tudott reagálni.

A Mol-vezér azt mondta, heteket vesz igénybe, hogy a döntés után az üzemanyag elérhetősége visszaálljon a megszokott szintre, az import teljes normalizálódása akár több hónapot is igénybe vehet.

Ideális esetben jövő év elejére már stabil importtal és jelentősen magasabb készletekkel rendelkezhet az ország

– fejtegette.

Arra a kérdésre, hogy úgy is megérte-e az ársapka eltörlése, hogy a kormány újabb adók formájában elvonja a nyereséget a Moltól, Hernádi azt mondta, az ellátásbiztonság szempontjából egészen biztos jó döntés született, az ország érdeke is ezt kívánta. Az elnök szerint hatalmas teher az extraprofit adó, hiszen ennek a pénznek meglett volna a helye máshol, például beruházásoknál jó hasznát vették volna. De mint mondja, adót fizetni kötelező, egy Mol-méretű és -fontosságú vállalatnak pedig kell, hogy legyen olyan felelősségtudata, hogyha 10-12 évente átmeneti jelleggel egy ilyen adó bevezetésére sor kerül – és egyébként hagyják őket dolgozni – akkor tudomásul kell venniük.

Bár a benzinársapkát már tavaly novemberben bevezette a kormány, rendre előkerül a kormányzati kommunikációban, hogy az üzemanyagárak a szankciók miatt szálltak el, és kivezetni is végül az uniós szankciók miatt kellett az árkorlátozást. Hernádi maga sem tartja jó döntések a szanckiókat, véleménye szerint túl nagy kockázatot vállalt ezzel az Európai Unió.

Túl sokba fog kerülni, elveszítjük a versenyképességünket. Ha az a cél, hogy Oroszországot leültessük, azt vajon elérjük így? Miért gondoljuk azt, hogy az oroszok csak némán beledőlnek a kardjukba, és nem adják el más piacokon az olajukat, vagy a gázukat? De, el fogják tudni adni

– jelentette ki a Mol-vezér.

Végül arra is rákérdeztek, mi a véleménye arról, hogy amikor a hónap elején országszerte drasztikussá vált a hiány, egyesekben felmerülhetett, hogy a Molnak érdeke volt ráerősíteni a pánikra, hogy végre lépésre késztesse a kormányt. Hernádi azt mondta, ezek voltak azok a helyzetek, amikor tényleg felment benne a pumpa, majd úgy folytatta:

Tudok olyan politikusról, aki azt mondta, hogy ez szabotázs, vagy hogy direkt okoztunk tűzesetet.

Ahogy a kormányinfón is, itt is elmondta, úgy teljesítettek, ahogy tudtak, ennyit tudtunk csinálni. Megértették, hogy az ársapka egy átmenetileg szükséges intézkedés, de a hangsúly az átmenetin volt. Aztán elkezdődtek a problémák és a diszfunkciók. Mint mondja, a százhalombattai finomító nagyon jó kapacitáson, évi átlagosan 93 százalékosan működik, ám így is rengeteg részleges leállás van az 51 különféle üzemben. Csak békeidőben az áltagember nem tud erről.