Népszavazást kezdeményez a nyugdíjas parlament

Azt szeretnék, ha a nyugdíjrendszer szolidáris, a nyugdíjkassza átlátható lenne.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete három tárgykörben szeretne országos népszavazást, kérdéseit hitelesítésre benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A három kérdés lényege:

Karácsony Mihály elnök közölte, szeretnék, ha a nyugdíjrendszerben a szolidaritási elv érvényesülhessen. Kedvező döntéssel megnyílna az út a differenciált év eleji nyugdíjemelés, a 13. havi juttatás arányosítása előtt, az alacsony nyugellátásban részesülők jelentősebb, a magasabb nyugellátásban részesülők csekélyebb emelést kapnának.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesülete azért szeretné, hogy a nyugdíjas a következő évben esedékes – törvényben garantált – 13. havi juttatása terhére és mértékéig, az aktuális évben előleget vehetssen fel, mert így megkimélhetnék őket attól, hogy egy váratlan kiadás miatt banki hitel, uzsorakamat felvételére, értékei elzálogoisítására kényszerüljön. Mint írták, önálló államigazgatási szervként a nyugdíjkassza sorsa (hatásköre, gazdálkodása, irányítása, felügyelete, önállósága, döntése) is transzparensen követhetővé válhatna.