Két 12 éves gyerek is volt az egri Érsekkertben lecsapó rablóbanda tagjai között

Letöltendőt kértek három vádlottra, a legfiatalabbakat javítóba küldene az ügyészség.

Többszörösen minősülő rablás bűntette miatt állítja bíróság elé az Egri Járási Ügyészség annak az ötfős bandának a tagjait, akik két és fél évvel ezelőtt kiraboltak két embert az egri Érsekkertben.

A Heves Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint két 12 éves, egy 16 éves, egy 17 éves fiatalkorú és egy 18 éves fiatal felnőtt alkotta az ötfős társaságot.

A vádirat szerint a csoport tagjai beszélgetésbe elegyedtek a telefonról zenét hallgató két személlyel, akik közül az egyik szemmel láthatóan csak korlátozottan volt képes a bűncselekmény elhárítására.

A vádlottak rövid idő után megegyeztek abban, hogy főként táncolással elterelik a másik két személy figyelmét, hogy megszerezhessék a padon lévő mobiltelefonjaikat. A banda tagjai sikerrel jártak, és megkaparintották a kinézett telefonokat, majd elfutottak a helyszínről, és egy közeli lakótelep egyik lépcsőházában bújtak el az őket kereső áldozataik elől.

ugyeszseg.hu

Húsz perc elteltével a banda tagjai előjöttek rejtekhelyükről, és visszamentek a parkba, ahol azonban belebotlottak az őket azóta is kereső sértettekbe, akik kérték vissza mobiltelefonjaikat. A fiatalok ismét futásnak eredtek, és az éj sötétjét kihasználva próbáltak a fák, bokrok között búvóhelyet találni maguknak.

A sértettek azonban ezúttal megtalálták a társaság tagjait, akik ekkor a korábban eltulajdonított telefonok megtartása érdekében ököllel ütötték és lábbal rugdosták őket, majd elszaladtak a helyszínről, és egy társasház lépcsőházában töltötték az éjszakát. A két áldozat nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A nyomozás során megállapították, hogy a két 12 éves fiatalkorú az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. A két legfiatalabb vádlottra javítóintézeti nevelést, a többiek vonatkozásában pedig szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását kérte az ügyészség.