Még százmillióval nőhet a szombathelyi önkormányzat villanyszámlája jövőre

A szeptemberben prognosztizált 3,6 milliárd forintos várható többletkiadás már 4,2 milliárd forintnál jár.

Egyetlen ajánlat érkezett a szombathelyi önkormányzat 2023-as villamos-energia beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatára – írja a Nyugat.hu regionális hírportál egy közgyűlési anyagra hivatkozva.

Eszerint az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. (MVM) nettó 260,92 Ft/kWh áron tett ajánlatot a szombathelyi önkormányzatnak. A szeptemberben elfogadott takarékossági tervben viszont még csak 240 Ft/kWh-ás árat jeleztek előre, így az MVM ajánlata újabb jelentős többletköltséget jelent.

Az MVM árajánlata – mint írják – a város 15 intézményére vonatkozik, köztük a városházára, a bölcsődékre, az óvodákra, a vásárcsarnokra, a háziorvosi és gyermekorvosi rendelőkre, a kulturális intézményekre.

Mivel a közbeszerzési kiírásra egyetlen jelentkező volt, az önkormányzat elfogadta az MVM ajánlatot, így viszont egészen pontosan várhatóan 100 millió forinttal kerül többe az elektromos áram az önkormányzatnak jövőre.

A lap emlékeztet, hogy szeptemberben még csak 3,6 milliárd forint plusz költség jelentkezett a büdzsében, aztán kiderült, hogy a távhő-díjak a 12-szeresükre nőnek. Ehhez jön még a villamos-energia többletköltsége. A közgyűlési anyag szerint így a szeptember havi előterjesztésben prognosztizált 3,6 milliárd forinthoz képest mintegy 4,2 milliárd forinttal számolnak most.

Ez azonban még nem tartalmazza a külső szolgáltatóknak az energiaárak és az infláció növekedése miatt az önkormányzatra továbbhárított költségét, ami várhatóan újabb 500 millió forint lesz majd.