Egy ellenzéki képviselő törvényt módosítana, hogy ne lehessen többé kampányt úgy finanszírozni, ahogy az ellenzék tette 2022-ben

A jobbikos Sas Zoltán úgy véli, ha egy politikus külföldi támogatást fogad el, az nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel.

Az egyesületi törvény módosítását kezdeményezte egy jobbikos képviselő annak érdekében, hogy hazai civil szervezeteken keresztül ne lehessen külföldi pénzeket magyarországi választási kampányokban támogatásra fordítani – írja az MTI.

Keddi budapesti sajtótájékoztatóján Sas Zoltán hangsúlyozta, a politikai tisztséggel járó közmegbízatásban Magyarország érdekének képviselete a legfőbb feladat, ezt pedig csak külső befolyástól mentesen lehet ellátni.

Hozzátette, ha egy politikus külföldi támogatást fogad el, “ez a tény önmagában is nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel”, egyben befolyásolja az adott szereplő politikai hitelességét is.

A jobbikos képviselő hangsúlyozta: kezdeményezése elfogadásától azt várja, hogy javul a hazai politikai élet átláthatósága, tisztasága és befolyásmentessége. Reméli, hogy  támogatni fogják indítványát.

Az ellenzéki képviselő arról beszélt: nem megfelelőek a külföldi politikai befolyást szabályozó hazai törvények, hiszen míg a pártoknak határozottan tiltják, hogy az országhatáron túlról támogatást fogadják el, addig a politikai tevékenységet folytató civil szervezetek esetében nincsen ilyen korlát. Hozzátette: nem az a cél, hogy egyesületek ne kaphassanak külföldi támogatást, hanem az, hogy ezeket a pénzeket “ne szivárogtathassák át” pártoknak, politikai szereplőknek.

A listán bejutó jobbikos politikus javaslatában az mindenképp figyelemre méltó, hogy épp azt a szürkezónás megoldást akadályozná meg a jövőben, amely kampány végén ő is mandátumot szerzett. Az ellenzéki kampány anyagi vonatkozásairól nemrég részletesen beszámolt a 24.hu:

Kapcsolódó
Amerikai pénz és az ellenzék: kampányt még nem papíroztak le Magyarországon úgy, mint most
Csaknem kétmilliárd forint támogatás érkezett Márki-Zay Péter mozgalmához az elmúlt hónapokban, de hogy ezt a pénzt pontosan kik adták össze, nem tudni. És nem ez az egyetlen ismeretlen tényező az ellenzék kampányában.

Az ellenzéki kampányfinanszírozás ügyében jelenleg rendőrségi nyomozás zajlik, illetve az ügyben a nemzetbiztonsági bizottság elrendelte a titkosszolgálati vizsgálatot.