Saját jelölttel állt elő a KDNP a szekszárdi időközi választásra, de aztán jött a Fidesz

A kereszténydemokraták már augusztusban bejelentették az igényüket a jelölésre, de előreszaladtak.

A Kereszténydemokrata Néppárt szekszárdi alapszervezete szeptember 4-én bejelentette, megszületett a döntés arról, hogy ki legyen a képviselőjelölt a november 13-ára kiírt időközi önkormányzati választáson. Az alapszervezet a Facebook-oldalára kitett közlemény szerint az előző napon megtartott rendkívüli ülésen nagy többséggel megszavazta, hogy a jelölt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. helyi vezetője, Posta Zoltán legyen. Néhány nappal később a Posta életrajzát is közzétették.

A kereszténydemokraták már korábban jelezték: mivel a 2019-es választás óta nincs KDNP-tag a város képviselő-testületében, ezért szeretnék, ha a 4. számú választókerület haláleset miatt megüresedett képviselői helyére a párt jelölhetne. Hiába volt azonban a nyilvános igénybejelentés és jelölés: kedden a körzet fideszes országgyűlési képviselője közzétette, ki lesz ténylegesen a kormánypártok közös jelöltje. Horváth István szintén a Facebookot használta annak bejelentésére, hogy a Fidesz és a KDNP Szollár Zoltánt indítja az időközi választáson.

Két KDNP-s politikus a közös jelöltet bemutató keddi sajtótájékoztatón is megjelent. Közölték, hogy a párt helyi vezetése támogatja Szollárt, de a végső döntést a szombati alapszervezeti gyűlésen a tagság fogja kimondani.

Horváth István a 24.hu kérdésére azt mondta, nincs ellentét a két kormánypárt között, sőt szerinte természetes a többes jelölés. Az országgyűlési képviselő azt mondta: annyi történt, hogy a kereszténydemokraták kissé előreszaladtak, amikor nyilvánosan is bejelentették, hogy kit látnának szívesen jelöltként. A Fidesz azonban úgy ítélte meg, hogy a körzetben Szollár Zoltán az esélyesebb, mert ő ott civil szervezeti múlttal is rendelkezik.

A KDNP is jó jelöltet javasolt, de mérlegeltük, ki lehet sikeresebb, azután a két szervezet is leült egymással, és ez a közös döntés született

– mondta Horváth, a város korábbi polgármestere.

Szó nincs arról, hogy a pártszövetség egyik tagja ellenjelöltet indítson. Ezt az ellenzéki előválasztáshoz tudnám hasonlítani, itt is volt két jelölt, és az aki most nem tud indulni, teljes támogatásáról biztosítja a másikat

– ezt pedig Posta Zoltán nyilatkozta, kizárva, hogy a történtek után függetlenként elinduljon az időközi választáson.

A szekszárdi 4-es körzet fideszes képviselője, Csillagné Szánthó Polixéna júliusban hunyt el.

A 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz színeiben induló Ács Rezső nyerte el a polgármesteri címet, ám a 14 képviselői helyből nyolcat az Éljen Szekszárd (ÉSZ) elnevezésű ellenzéki frakció szerzett meg, így a polgármesterrel együtt is csak hét szavazata volt a kormánypártnak. Többségét tavaly márciusban vesztette el az ellenzék, amikor a kompenzációs listáról bejutott, párbeszédes Zaják Rita elhagyta az ÉSZ-frakciót.

Kapcsolódó
Nem akart nyolcból a nyolcadik ellenzéki maradni – így veszett el a kormányváltó többség Szekszárdon
Karácsony Gergely nagy tisztelője, mégis rajta bukott meg a tolnai megyeszékhely képviselő-testületében az ellenzék többsége. A szekszárdi képviselőnő – akit hónapok óta árulónak titulálnak volt frakciótársai – a 24.hu-nak magyarázta, miért vállalta el a kormányoldali polgármester által felkínált tisztséget.

A 4-es körzetben 2019-ben nagyon szoros volt a verseny, a mandátumot Csillagné kapta, de az Éljen Szekszárd jelöltje mindössze nyolc szavazattal maradt le tőle.

Amennyiben a novemberi időközi választáson a Fidesz-KDNP-s jelölt nyer, akkor tehát nem lesz változás a képviselő-testület erőviszonyaiban, ha viszont az Éljen Szekszárd kerekedik felül, akkor visszaáll a 2019. őszi eredménynek megfelelő ellenzéki többség. Információink szerint a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP már jelezte, hogy nem indít saját jelöltet a Bomba Gábor nevével fémjelzett Éljen Szekszárddal szemben.