Az ördög ügyvédje: hatályon kívül helyezték a Czeglédyt elmarasztaló végzést

A per 2023 elején folytatódik.

A Veszprémi Járásbíróság hatályon kívül helyezte azt a márciusban, tárgyalás nélkül meghozott büntetővégzést, amelyben személyes adattal visszaélés vétsége miatt egymillió forint pénzbüntetésre ítélve elmarasztalta Czeglédy Csabát „Az ördög ügyvédje” perben – írja az Index egy szeptember 12-én meghozott ítéletre hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy a Borkai Zsolt akkori fideszes győri polgármester szexvideóinak nyilvánosságra hozatala miatt egyelőre senkit nem marasztaltak el, így a DK-s Czeglédy büntetőjogi felelősségét sem állapították meg. A per 2023. február 2-án folytatódik a bizonyítási eljárással, ekkor majd Czeglédy is vallomást tesz.

A vádirat szerint a Szombathelyen önkormányzati képviselőként dolgozó ellenzéki politikus egy többszörösen büntetett társa segítségével 2019 szeptemberében egy jachton készült, Borkait is ábrázoló szexvideórészletet tettek közzé, valamint olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak.

„Az ördög ügyvédje” oldalt a tettestárs hozta létre, a hozzá kapcsolódó Facebook-hirdetéseket pedig a jogász-politikus bankkártyájáról fizette a vád szerint. Az ügyészség szerint Czeglédyék kilenc ember képmását, közülük hat személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelték jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okoztak. A botrány 2019 októberében, kevéssel az önkormányzati választás előtt robbant ki és Borkai ennek ellenére megnyerte a polgármester-választást, de kevéssel később lemondott hivataláról.

2022 márciusában a Veszprémi Járásbíróság 1 millió forintos pénzbüntetésre ítélte Czeglédyt, az ügy másik vádlottja félmillió forint büntetést kapott. Az ügyészség álláspontja az volt, hogy az ügy egyszerű megítélésű, ezért tárgyalás nélkül, büntetővégzésben bírálták el. A büntetővégzés ellen nem lehet fellebbezni, azonban az érdekeltek kérhetik, hogy tárgyalást tartsanak az ügyben, ez történt most.