Gazdasági okokkal magyarázza a Nézőpont a Fidesz 7 százalékpontos gyengülését

Egy most vasárnapi választáson a Fidesz még így is jelentős előnnyel nyerne, mert az ellenzék is gyengült.

A Nézőpont Intézet friss közvélemény-kutatása szerint július óta hét százalékponttal, 47 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága, ami a választások után – a győzteshez húzás miatt – még erősödött. Nyár végére fordulat állt be. Augusztus utolsó napjaiban a kormánypárt mögött a választók 47 százalék állt, közül 2 százalék  peremszavazónak tekinthető, azaz könnyen leszakítható.

Az egyértelmű csökkenést a kutatás a nyugati szankciókra adott orosz válasz miatt emelkedő energiaárakkal, a felpörgött inflációval és a pesszimista fogyasztói hangulattal magyarázza. Az ellenzék nem tudott ebből profitálni, mert a Fidesz-tábort elhagyók bizonytalanok lettek, nem ellenzékiek. 11 százalékos az a csoport, amelybe a pártlistára nem szavazó, de aktív polgárok tartoznak.

A tavasszal közös listát állító hat ellenzéki párt júliusban még a választók 17, augusztus végén csak 16 százalékát tudta megszólítani. Egyedül a Demokratikus Koalíció tudott, hibahatáron belül, 1 százalékponttal erősödni (6 százalékra). A DK-hoz hasonlóan a Mi Hazánk is 5-ről 6 százalékra erősödött. Jelenleg a korábban közös listát állító  ellenzéki pártok, még a pártpreferenciájukban bizonytalan választókkal együtt is csak 32 százalékot kapnának, bár a közös lista felállítása most nem is tűnik valószínűnek.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása 2022. július 11. és 13. és augusztus 29. és 31. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A mintavételi hiba ± 3,16 százalék.