Újra akcióban Simkó tanárnő, aki most az utcán tanít

Polgári engedetlenség 2.0, avagy mi a baj az oktatással.

Hétfőn újra „polgári engedetlen”, és az utcán, a Nyugati téren „tanít” Simkó Edit. Mint Facebook-oldalán írta, nem gyülekezik, csak „a mi a baj az oktatással” kérdésekre válaszol. Szóban, majd írásban.

Iskolájában előre bejelentette, hogy szeptember 5-én polgári engedetlenséggel tiltakozik, óráit nem tartja meg. Ezt azzal indokolta, hogy hosszú évek óta nem veszik figyelembe sem az oktatásban dolgozók, sem a tanulók érdekeit.

Figyelemfelkeltő akciójával nem képviseli tantestületét, egymaga döntött, jogtudatos állampolgárként, vállalja tette rá nézve hátrányos következményeit. Akciója sem kollégái, sem iskolája vezetősége, sem a tankerület ellen nem irányul.

Sőt érdekeiket, a gyermekem, a tanítványaim és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszem. Kötelességemnek érzem, hogy kiállásommal is felhívjam a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogainkra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára. Tanár nélkül nincs jövő!

Kapcsolódó
Törvénytiszteletetből oktatják az oktatási államtitkárt
Nyílt levelet írt Maruzsa Zoltánnak a Magyartanárok Egyesülete. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) idén Simkó Editet is jelölte a SZABAD-díjra. A tanárnő korábban egyedüliként döntött úgy egy budapesti általános iskolában, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd. Akkor lapunknak arról is mesélt,  milyen érzés volt a  magányos tiltakozás, mihez kezdene, ha ott kéne hagynia a tanítást.

Kapcsolódó
„A polgári engedetlenség magától értetődő. Felszabadító. Kapsz levegőt”
Interjú Simkó Edittel, aki szerdán egyedüliként döntött úgy egy budapesti általános iskola tantestületéből, hogy polgári engedetlenségi akcióba kezd.