Jeszenszky Géza: Orbán texasi beszéde káros volt Magyarország szempontjából

A volt külügyminiszter szerint kockázatosak voltak a magyar kormányfő megnyilvánulásai és elköteleződései.

Orbán Viktor múlt heti texasi beszédéről, és a magyar-amerikai kapcsolatokról adott interjút Jeszenszky Géza, korábbi külügyminiszter a hvg.hu-nak. A beszélgetés jelentős részében Orbán texasi fellépésének kritikájára épült.

Kapcsolódó

Ha az a cél, hogy az ország jó vagy rossz hírét, de mindenképp terjesszük, mert akkor fognak bennünket ismerni, akkor azt elérte. De ha – logikusan – minél pozitívabb képet szeretnénk Magyarországról kialakítani úgy, hogy az nem csak egy szűk csoportra korlátozódik, akkor a beszéd káros volt

– állította Jeszenszky.

Ennek a beszédnek tehát csak akkor volna hozadéka az ország szempontjából, ha Trump vagy a Dallasban látott szellem uralkodóvá válna az Egyesült Államokban. Ettől azonban elég messze vagyunk. Trump újabb elnöki ciklusára egyre kevesebb az esély, még ha a félidős választások után a republikánusok erősödnek is.

Ha pedig –folytatta a korábbi külügyminiszter – ez a váltás nem következik be, akkor inkább a rossz hírünket keltette a beszéd.

Szerinte egy kisebb ország esetében nem jó stratégia, ha a politika mindent egy lapra tesz fel.

Trump elnökként sem törekedett rá, hogy nemzetegyesítő legyen, még a republikánus pártot sem egyesítette. Kockázatos tehát csak rá és erre az irányzatra tenni. Orbán Amerikán, de még a republikánus párton belül is csak egy – nem merem azt mondani, hogy kisebbségi – irányzatot támogat. Ők üdvözlik és tapsolnak neki, de hosszú távot nézve nem túl bölcs, ha Magyarország miniszterelnöke egy vitatható személy és irányzat mellett horgonyoz le. Mert ha a számítás nem jön be, az különösen káros lesz, és sokáig emlékezni fognak rá.

Orbán texasi „brüsszelezését” Jeszenszky kifejezetten kockázatosnak tartotta. Arról az orbáni állításról, miszerint az orosz-ukrán háborúnak egy erős amerikai elnök tudna véget vetni, azt mondta Jeszenszky: „Nem tudom elképzelni, hogy az oroszok amerikai kérésre lemondanának az agresszív céljaikról. Ahogy azt sem, hogy Amerika feladja Ukrajna támogatását, függetlenül attól, hogy ki lesz az elnök.”