Öngyilkos lett a férfi, akit félholtra vert a fia az örökség miatt

Három és fél év börtönt kapott az apjának életveszélyes sérülést okozó férfi. Az ügyészség szerint ez túl kevés.

Három és fél év börtönre és három év közügyektől eltiltásra ítélte Nyíregyházi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés miatt azt a 30 éves férfit, aki három évvel ezelőtt félholtra verte az apját egy hagyaték miatt.  A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség lényegesen súlyosabb büntetést kért az elkövetőre.

A férfi és az apja egy szabolcsi kisvárosban, közös háztartásban éltek. A fiatalember ittasan gyakran rosszallóan felemlegette az apjának, hogy lemondott a javára az édesanyja halála után szerzett törvényes örökrészéről. A férfi bő három évvel ezelőtt megverte az apját, majd bocsánatot kért tőle a történtekért.

A nyugalom azonban nem tartott sokáig, mert öt nappal később ismét apjára támadt a férfi az örökség miatt ittasan. Fejbe vágta egy fadarabbal, majd az arcán és végtagjain ütlegelte az apját. Amikor az idős férfi a földre került, kitartóan folytatta a bántalmazást, amellyel bordatöréseket és súlyos belső sérüléseket okozott neki. Ezután rövid időre magára hagyta, ekkor a családfő öngyilkos lett.

A bordatörések, valamint a súlyos belső sérülések életveszélyes állapotot idéztek elő. A fiatalember és védője enyhébb minősítésért, enyhítésért, az ügyészség pedig súlyosításért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség azt közölte, hogy a büntetett előéletű vádlott az életkora és ittassága miatt egyaránt csekélyebb védekezési képességű édesapját bántalmazta különösen brutális módon. Noha a halálát nem ő okozta, az életveszélyes sérülések olyan súlyosak voltak, amelyekkel a törvényszék által kiszabott börtönbüntetésnél súlyosabb szabadságvesztés lehet csak arányos.

Álláspontjuk szerint a családon belüli erőszak semmilyen okból nem méltányolható, az erőszakoskodó férfi büntetett előélete, a cselekmény jellege és módja miatt pedig tettarányos, súlyosabb büntetés kiszabásának van helye.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!