Navracsics szerint az év végéig lehet megállapodás az EU-s helyreállítási alapról

Az operatív programok finanszírozását lehetővé tevő megállapodásokat szintén az év második felében írhatják alá.

Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós miniszter az európai uniós ügyekért felelős miniszterek luxembourgi tanácskozása után nyilatkozott az MTI-nek. A miniszter azt mondta, hogy a koronavírus járvánnyal összefüggő EU-s helyreállítási alap aláírásához vezető folyamat bonyolult, de a magyar kormány mindent megtesz, hogy az év második felében, vagy az év vége felé alá tudja írni a megállapodást az Európai Bizottsággal.

Navracsics arról is beszélt, hogy az uniós operatív programok finanszírozását lehetővé tevő partnerségi megállapodásokat szintén az év második felében írhatják alá.

A koronavírus-járvány gazdasági következményeit orvosolni hivatott helyreállítási alap Magyarországnak járó támogatásrészét jó ideje nem tudja lehívni a magyar kormány, mert azt az Európai Bizottság visszatartja. A kormány érvelése szerint ennek politikia okai vannak, többek között az úgynevezett „gyermekvédelmi törvénnyel” kapcsolatos aggályok, de az Unió illetékesei többször hangot adtak annak, hogy a háttérben korrupciós aggályok állnak és az, hogy nem látják biztosítva a források megfelelő felhasználását, többek között az országspecifikus ajánlások figyelmen kívül hagyása miatt.