Több ezer milliárd forint uniós pénz a tét: megjöttek Brüsszel ajánlásai a magyar kormánynak

Az Európai Unió helyzetjelentése sok ponton lesújtó képet fest Magyarországról.

Már egy éve hozzáférhetne az Európai Unió újjáépítési alapjának forrásaihoz Magyarország, ha Brüsszel hozzájárult volna a magyar tervekhez a pénz elköltését illetően. Azonban a benyújtott kérelmet nem fogadta el az Európai Bizottság, mert a kormány nem teljesítette az úgynevezett országspecifikus ajánlásokat.

Arról a pénzről van szó, amit az EU a járvány miatt bajba jutott európai gazdaságok megsegítésére különített el. Ez 750 milliárd euró, aminek jelentős része vissza nem térítendő támogatás. Magyarország esetében eredetileg 2500 milliárd forint volt ez a keret. További 3400 milliárd forintnyi kedvezményes hitel is volt a csomagban. Igaz, az összegek némileg csökkentek azóta, mert a magyar gazdaság 2021-ben elég jól teljesített, és ezért a maximálisan lehívható pénz mennyisége csökkent.

Az első részletekhez tavaly nyár elejétől férhettek hozzá a tagállamok. Orbán Viktor még a választás előtt levélben sürgette Ursula von der Leyennél, hogy most már Magyarország is hívhasson le a keretéből, de pénz egyelőre nem érkezik.

Kapcsolódó

A 444.hu hosszú cikkben szemlézi azokat az ajánlásokat, amelyeket az Európai Bizottság szerint meg kellene fogadnia Magyarországnak. Mint írják, az ajánlásokat is tartalmazó dokumentum nagyobb része egy helyzetleírás. Ebben a Bizottság felsorolja, hogy milyen problémákat lát az adott tagállamban. Az ajánlások lényege az, hogy ezeken a problémákon javítani kell, ezekre a témákra programokat kellene írni, és azok végrehajtására kellene szánni az EU-tól lehívható pénzeket.

A felsorolásban olvasható problémák többek közt a következők: