A tetőcserép, mint esztétikus napelem (x)

A magyar fejlesztésű szolárpaneles cserép új trenddé vált az építkezők és tetőfelújítók körében. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a Terrán Generonról.

A napelemes rendszerek alkalmazása egyre elterjedtebb módja az épületek energiafogyasztásának kielégítésére. Az ilyen rendszerek azonban több-kevesebb kompromisszummal járhatnak, különös tekintettel a tetőre telepített nagytáblás paneleknél, ahol viharbiztonsági kockázattal és esztétikai hátrányokkal is számolnunk kell. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. napelemes tetőcserepe, a Generon remek megoldást kínál ezekre a kérdésekre, megbízhatóságát pedig mi sem mutatja jobban, minthogy immáron több mint 250 háztartásban és közintézményben teljesít szolgálatot, a beszerelt szolárpaneles cserepek száma pedig meghaladja a 100.000 darabot. Nem árt azonban felkészültnek lenni, ha a Generon rendszert választjuk.

Terrán

A szolárpanelekre általánosságban igaz, hogy a megfelelő tájolásuk kiemelt fontosságú: A napelemek éves energiahozama nagyban függ az országon belüli elhelyezkedéstől, az viszont egységesen elmondható, hogy Magyarországon a déli tájolás és 35 fokos tetőhajlásszög esetén a legmagasabb a hasznosítható napenergia mennyisége. Ettől az ideális hajlásszögtől 5-10 fokos eltérés nem jár jelentősebb kieséssel, de arra is érdemes figyelnünk, hogy a napelemes cserepek hagyományos társaik feladatát is el kell lássák. A sík cserepek esetében a vízzárás biztosításához ajánlott 30 foknál kisebb hajlásszögtől csak megfelelő alátéthéjazat beépítése mellett térhetünk el minimum 20 fokos hajlásszögig.

Terrán

Egy átlagos, négy fő számára otthont adó családi ház tetőfelülete 200-250 négyzetméter, aminek befedéséhez Rundo vagy Zenit cserepekből megközelítőleg 2200-2750 darabra van szükség. Egy ilyen háztartás villamosenergia-fogyasztási igényét már 4-5 kWp teljesítményű Terrán Generon napelemes rendszer mérettel ki lehet szolgálni. Ennek érdekében 24-30 nm tetőfelület beépítése javasolt napelemes tetőcseréppel, ami hozzávetőlegesen 270-330 db Generon felhelyezésével jár.

Terrán

Az optimális teljesítmény érdekében a tetőnket érintő árnyékoló tényezőkre is fokozottan kell ügyelnünk. Amennyiben előállhat árnyékhatás, az árnyé­kok feltételezett megjelenése szerint a Generon-nal beépítésre kerülő tetősíkokat, tetőfelületeket válasszuk szét külön rendszerre.

Fontos tényező a hűtés is, melyet a cserepek alatti megfelelő légréteg vastagság biztosításával érhetünk el, legalább 7,5 cm-es ellenléc alkalmazásával.

A Terrán segít pontosabb képet kapni a várható költségekről. Indikatív árat a www.terran-generon.hu oldal Ajánlatkérés menüpontjából kérhetünk, de a Terrán TetőKalkulátorral ugyancsak könnyedén és egyszerűen kaphatunk hozzávetőleges anyagköltséget, akár a Generonnal kiegészített komplett tetőfedésre is. Ehhez mindössze néhány adat szükséges, mint például a tető mérete, formája, hajlásszöge, a kiválasztott cserepek és azok felületkezelése. Ezek alapján már nem csak a fedésre vagy héjazatra, de az ahhoz szükséges rendszerelemekre is készíthetünk árkalkulációt.

Címkék: terrán