Közel egymilliárdból újították fel a budai villát, amelybe Áder János költözik majd

Lesz benne szauna és fitneszterem is.  

Köztársasági elnöki mandátumának lejárta után külön rezidenciát kap Áder János, az Átlátszó pedig kiderítette, hogy az ingatlant mennyiből építették újra.

A cikk szerint összesen 929 millió forintért építették újjá a budai villát, amit Áder János kapott használatra, a portál ezt a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közérdekű adatigényléséből tudta meg.

Áder Jánost, a hamarosan leköszönő köztársasági elnököt a törvény szerint megilleti egy állami tulajdonú és fenntartású lakás használata – emlékeztet az Átlátszó – , a lakás üzemeltetési feladatainak ellátásához egy fős személyzet, személyes gépkocsihasználat sofőrrel, valamint legfeljebb háromfős titkárság irodával, gépjárművel.

A portál tavaly nyáron arról értesült, hogy a XII. kerületi, Béla király úton lesz az a 2141 négyzetméteres állami ingatlan, amelyet újjáépítenek a leköszönő köztársasági elnök számára.

Az is kiderült, hogy  a felújítás során szauna, fitneszhelyiség, mosókonyha szennyesledobóval, két beállós gépjárműtároló, személyfelvonó, valamint terasz és tetőkert is kialakításra kerül.

Az építkezés fővállalkozója az elmúlt évek jelentős – több tízmilliárd, sőt, százmilliárd forintos – állami közbeszerzéseit elnyerő B+N Referencia Zrt.

A villáról mi is beszámoltunk pár hete:

Kapcsolódó
720 négyzetméteres állami villa várja a leköszönő Áder Jánost
Kormányrendelettel segítették az építkezést.

Az ingatlan korábban az amerikai nagykövetségé volt, csere révén került a magyar állam tulajdonába még 2007-ben. Egy 364 négyzetméteres, átlagos állapotú ház állt ott, amit tavaly kezdtek el bővíteni és felújítani. Ehhez a kormány jogi segítséget is nyújtott, amikor az ingatlant egy 2020. decemberi kormányrendeletben hozzácsapta a korábban már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított Normafa Park beruházáshoz, noha távolabb esik a Normafától. A rendelet a telekre vonatkozó beépíthetőségi korlátot megemelte 15-ről 20 százalékra, a minimális zöldterületre vonatkozó mutatót pedig csökkentette 65-ről 60 százalékra.

Erre azért lehetett szükség, mert a hatályos építésügyi előírásoknál nagyobb házat terveztek: a 24.hu birtokába került dokumentáció szerint az építési engedélyt 2021 januárjában adták be, e szerint a beépítettséget 17,2 százalékra, a minimum zöldterületet pedig 60,19 százalékra tervezték.

A villa összesen 720 négyzetméteres lett, ami kétszerese az eredetileg ott álló háznak, és liftet is építettek az épületbe az engedélyeztetési dokumentáció szerint.