HVG-rangsor: idén ezek a legjobb gimnáziumok

A legjobb tíz közé a fővárosiakon kívül csak egy debreceni fért be.

Holtversenyben az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezeti a HVG gimnáziumi rangsorát idén. A dobogó haramadik helyét az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium szerezte meg – írja az Eduline.

Az oktatási szakportál emlékeztet rá, hogy a tíz legjobb közé csak egy debreceni került, de a százas listán összességében több a vidéki iskola, mint a fővárosi. A HVG 2022-es listáján száz gimnáziumból húsz egyházi fenntartású (tizenöt katolikus, három református, kettő evangélikus).

A 100 legjobb középiskola 2022-ben:

A rangsor összeállításakor több mutatót vettek figyelembe. Az egyik a 10. évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének átlaga (a járvány miatt 2020-ban elmaradt a felmérés), a másik az érettségik átlaga (magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből) volt.

Idén az emelt szintű érettségik aránya is bekerült a szempontok közé, mert egy új törvényre hivatkozva az Oktatási Hivatal idén nem adta át a felsőoktatásba bejutott diákok iskolánként számított pontátlagát.