Böcskei Balázs: Április 3. és a politikai nárcizmus identitásnélkülisége 

Vannak-e elérhető „leszakadó Fidesz-szavazók”? Van-e egyáltalán hat pártja az ellenzéknek? Miben hibázott Márki-Zay Péter? Ezúttal az IDEA Intézet kutatási igazgatója elemzi az ellenzék vereségének lehetséges okait.

Ennek az értelmezésnek, elemzésnek az olvasásakor fontos tudni, hogy ezúttal is két, erőforrásaiban, eszközeiben és anyagi lehetőségeiben nagyon eltérő tömb versenyzett egymással. A jobboldal a 2019-es önkormányzati választás után nem csupán a szavazatkoncentrációra vonatkozó logisztikai és mozgósítási kihívásokra készült fel, hanem új elemként, közvetve állami forrásokból, szőnyegbombázást folytatott az online térben is. Ezt felfoghatatlannak látszó költéssel tette: hozzá kötödő online újságok olykor napi 6 millió forintnál is többet költöttek a Facebookon, de a Megafon-univerzum is folyamatosan fejlődött anyagi, így elérési értelemben is. Ez még hozzájött a „hivatalos” pártos költésekhez, a közszolgálatiságnak semmilyen értelemben meg nem felelő tartalom- és műsorszóráshoz, a KESMA-nyilvánossághoz.  

Az előbbi erőforrásviszonyok univerzális magyarázattá tétele viszont kényelmi érvelés. Csak ezekből nem magyarázható számos, a kelletténél szorosabb budapesti körzet, külképviseleti szavazatokra váró – egyelőre még bukó – egyéni pesti választókerület, nem beszélve a megyei jogú városokban látható rossz ellenzéki szereplésekről. Az ellenzék ugyanis korábban elképzelhetetlen mennyiségű szavazót vesztett 2018-hoz képest. Az alábbiakban csak az ellenzékkel foglalkozom, mert vannak dolgok, amelyekről beszélni kell. 

 

 

 

 

 

Ezeket ma az ellenzék nem tudja adni szavazóinak. Ha őszinték vagyunk, kimondjuk: az ellenzéki politika szereplői ezt maguknak és egymásnak sem tudják már megadni.

 

A szerző politikai elemző, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, főpolgármester-helyettesi közpolitikai tanácsadó