Brutális csapást mértek egy illegális gyógyszertárat üzemeltető bandára

Több kiló színes bogyó és kábító hatású szer került elő. Videók.

Brutális csapást mértek egy illegális gyógyszertárat üzemeltető drogbandára. Az összehangolt akció során egy komplett  gyógyszergyártó- és csomagoló gépsor, és 15 ezer különböző tabletta került elő.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint már tavaly ősz óta dogoztak a felderítőik az ügyön. Közben kiderült, a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság is „rajta van” a szervezet egy-egy tagján, mivel tevékenységük nem „profiltiszta”: a tablettákon kívül dohánytermékben, illetve gyógyszerben, teljesítményfokozókban is utaznak illegálisan.

A három egység közötti információcsere eredményeként látókörbe kerültek azok a Győr környéki ingatlanok, ahol a csapat bűnös tevékenységét űzte. Az elemző-értékelő munka idén március 8-án teljesedett ki, amikor 39 szolgálati kocsival 76 rendőr, valamint a NAV munkatársai lecsaptak az öt célszemélyre, majd 7 lakásban, illetve raktárban tartottak kutatást. Fontos szempont volt az elfogások időzítése; a nyomozási cselekmények összehangolása megakadályozta az esetleges szökést, valamint a bizonyítékok elrejtését, megsemmisítését.

Nagyban űzték a tablettával való bűnös kereskedést, a gyanút több felvonásban megrendezett, 15 ezer darab, több mint 6,7 kilogramm színes bogyó megszerzése, eladása alapozza meg.  A tablettákon 2000-2500 forintért adtak túl, így a 15 ezer bogyóval – óvatos becslések szerint – alaphangon 30 millió forintos nyereségtől kímélték meg őket a rendőrök

– fogalmazott közleményében a rendőrség.

Azt írták, hogy a csapat minden tagjának megvolt a szerepe, volt, aki osztotta, mások végrehajtották a feladatokat. A tablettás csomagok beszerzését a gyanú szerint az 54 éves N. Lajos intézte, majd átadta a megrendelést 52 éves társának, illetve az 55 éves B. Lajosnak, ők értékesítették tovább a felkutatott vevőknek. A most elfogott csapatnak tagja volt B. Lajos fia is, ő és a 30 éves B. Richárd és a 45 éves F. Roland sofőrként dolgozott, illetve a cucc elrejtéséül szolgáló raktárak biztosításáért felelt.

Utóbbiról a győri nyomozók szolgáltak terhelő adatokkal, a sofőrt ugyanis korábban többször elkapták kisebb-nagyobb, kábítószergyanús tartalmú pakkokkal.  A kék, narancssárga, illetve világosbarna színű tabletták az előzetes igazságügyi vegyészszakértői vélemény alapján 3-MMC-t tartalmaznak, amely új pszichoaktív anyagnak minősül.

A csapat két tagja, az 52 éves H. Zsolt, valamint N. Lajos lakásán további kábító hatású szereket foglaltak le. Összesen közel 3 kilogramm, különböző színű új pszichoaktív anyag került elő.

Míg a Pest megyei rendőrök az általuk indított büntetőeljáráshoz szükséges bizonyítékok bezsákolásával voltak elfoglalva, a NAV munkatársai a saját, költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozásukhoz kapcsolódó cigarettagyártó gépsor, több raklapnyi füstszűrő, valamint temérdek dohánytermék lefoglalását intézték. A győri nyomozók pedig a gyógyszerhamisítási büntetőeljárásuk bizonyítékait lajstromozták: gyógyszergyártó gépsor, csomagoló anyagok, hamis gyógyszerek kerültek a bűnjelkamrába.

A négy, azóta letartóztatott férfit, valamint a szabadlábon védekező B. Richárdot új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével gyanúsították meg. A gyanúsítás ellen panaszt nem tettek, ahogyan vallomást sem. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztálya az új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének gyanúja miatt indított nyomozásának iratait a büntetőeljárás egy kézben történő további folytatása érdekében átadja a NAV Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága részére.