Letartóztatták Újszentiván polgármesterét és két társát

Putnik Lázárt és két társát egy munkásszálló építésének túlárazásával gyanúsítják.

Egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult eljárás egy polgármester, egy önkormányzati dolgozó és egy vállalkozó ellen – közölte délelőtti közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Bár az ügyészség nem említ neveket, korábban az RTL Klubon és a 444.hu-n is megjelent, hogy az egyik érintett Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere.

Az ügyészség közleményéből az derül ki, hogy a három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják.

Azt írják, hogy a Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet egy munkásszálló építésére a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, és ez alapján a község 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, amelyből 149 millió forintot saját forrás fedezett.

Kapcsolódó
RTL: Nyomozók vitték el otthonából Újszentiván polgármesterét
Putnik Lázárt korábban voksturizmus miatt ítélte el a bíróság.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét – a kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve -túlárazta. A közbeszerzésbe egy, az ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, hogy fiktív számlákkal biztosítsák a támogatás lehívását. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból készült el, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, majd abból társasházat épített, ingatlant vásárolt. Tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a többi összeg sorsa azonban egyelőre ismeretlen.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta. Erről még ma döntenek.

Frissítünk!

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy a Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy 44 éves, egy 38 éves, valamint egy 41 éves férfinak, akiket költségvetési csalással, hűtlen kezeléssel, valamint hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítanak.

A járásbíróság a jelenlétük biztosítása, továbbá a bizonyítás megnehezítésének, illetve meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a gyanúsítottak letartóztatását Ezen túlmenően a polgármester, valamint a 38 éves férfi esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapította.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Ezt majd a Kecskeméti Törvényszék bírálja el.