Végrehajtást kért áldozatára egy uzsorás, a bíróság leállította a húsz éve tartó eljárást

A korábban nyolc év fegyházra ítélt férfi közel tízszer annyi pénzt követelt vissza áldozataitól, mint amennyit adott nekik.

Egy Siklós környékén tevékenykedő uzsorás egyik áldozata ellen több mint húsz éve indított végrehajtási eljárást szüntetett meg az ügyész keresetének köszönhetően a Siklósi Járásbíróság.

A Baranya Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint a siklósi férfit nyolc év tíz hónap fegyházra ítélték 2011-ben zsarolás, csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt, amiért uzsorakölcsönöket adott rászoruló, kilátástalan anyagi helyzetben lévő környékbelieknek.

A férfi az átadott összegek többszörösét tartalmazó kölcsönszerződéseket és elismervényeket íratott alá áldozataival, majd követelte tőlük ezen összegek megfizetését. Az uzsorás 3,5 millió forintot adott át a rászedett embereknek és több mint 34 millió forintot követelt vissza tőlük. A követelt összeg csaknem felét be is hajtotta, azokban az esetekben pedig, amelyekben nem járt sikerrel, végrehajtási eljárást indított a sértettek ellen.

Egyik áldozatának, egy rossz egészségi állapotban levő nőnek 2000-ben 70 ezer forint kölcsönt adott annak fejében, hogy később 500 ezer forintot kap vissza. Erre a félmillióra indított végrehajtást 2001-ben, ami 2021-ben már hárommillió forintért folyt. A rossz egészségi állapotban levő, jogainak védelmére nem képes áldozat 2021-ben a megyei főügyészséget kérte, hogy járjon el a végrehajtás megszüntetése érdekében.

A vádhatóság tavaly novemberi indítványának helyt adva a Siklósi Járásbíróság idén januárban jogerősen megszüntette a nő ellen folyó végrehajtási eljárást.