Kilenc évet kapott a fiatal lány halálra gázolását ismerősére kenő ittas teherautós

Sz. Lajos úgy adta elő az általa tett dolgokat, mintha azt a barátja tette volna.

Kilenc év szabadságvesztésre ítélete jogerősen a Balassagyarmati Törvényszék azt a negyvenes férfit, aki két évvel ezelőtt ittasan halálra gázolt egy fiatal lányt Salgótarjánban, majd megállás nélkül elhajtott a helyszínről, és a barátjára kente a tragédiát.

Sz. Lajos jogosítvány nélkül ittasan haladt a teherautójával a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel. A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem vett észre, ezért fékezés és irányváltás nélkül elütötte a nőt, aki addigra már tíz métert megtett az úttesten. A fiatal nő olyan élettel összeegyezhetetlen sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A sofőr nem állt meg a baleset helyszínén, és nem győződött meg arról, hogy valaki megsérült, vagy segítségnyújtásra szorul-e. Ehelyett tovább hajtott, majd egy nyolcvan méterre lévő útkereszteződésében balra kanyarodott, onnan még további közel nyolcvan métert megtéve a, Munkásotthon téren beállt egy parkolóba és leállította a teherautót.

police.hu

Később gyalogosan tért vissza, és a helyszínen intézkedő rendőröknek azt mondta, hogy egy általa konkrétan megnevezett ismerősével szeszesitalt fogyasztottak a baleset előtt, ezt követően pedig ismerőse vezette a járművet, ő pedig csupán utasként tartózkodott az autóban.

Kijelentette, hogy ez az ismerőse ütötte el a nőt, aki Munkásotthon téri parkolóba hajtott, onnan pedig futva elszaladt. A rendőrség ittas állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett  gyanúja miatt nyomozást indított nyomozást Sz. Lajos  ismerősével szemben, míg a terhelttel szemben járművezetés tiltott átengedése miatt indult eljárás.

Sz. Lajos először a gyanúsítotti kihallgatásán is azt állította, hogy nem ő, hanem az ismerőse vezette a kocsit, végül elismerte, hogy ő vezetett. A férfi kilenc évet kapott elsőfokon. Az ítélet ellen az ügyész a vádlott, és védője is fellebbezett. A másodfokú bíróság sem a büntetés enyhítését, sem a súlyosítását nem látta indokoltnak, így helyben hagyta az ítéletet. A fiatal nőt halálra gázoló férfi jogerősen is kilenc év börtönt kapott. .