Nyolc embert állítanak bíróság elé tiltott kutyaviadalok miatt – videók, fotók

A vesztes kutya gazdája 100 ezer forintot fizetett a győztes eb gazdájának. Letöltendő börtönt kértek a főbűnösökre.

Tiltott állatviadal szervezésével, valamint állatkínzás miatt emelt vádat a Nyíregyházi Járási Ügyészség azzal a nyolc személlyel szemben, akik kutyákat tenyésztettek állatviadal céljára, és tiltott kutyaviadalokat tartottak egy Nyíregyháza külterületén lévő tanyán.

A vádirat szerint terheltek közül többen is foglalkoztak azzal, hogy állatviadal céljára kutyákat tenyésszenek, képezzenek ki és forgalmazzanak. A kutyákat erre a célra épített, speciális futópadon futtatták, rövid, különösen vastag, súlyos láncon, valamint nagyméretű, jelentős súlyú nyakörvvel tartották az ebeket.

Az állatokat nem felügyelte állatorvos, gyógyszerezésüket, azaz a doppingolásukat a vádlottak végezték. Engedetlenség esetén megverték a tenyésztett kutyákat, illetve tét nélküli versenyeket is szerveztek a harci képességeik kipróbálása érdekében-

A kutyák sokat szenvedtek a körülmények miatt, rendkívül rossz általános állapotban voltak, alultápláltságuk és kiszáradásuk pedig alkalmas volt arra, hogy maradandó egészségkárosodást szenvedjenek.

Bár az elkövetők az ország különböző pontjain éltek, ismerték egymást és tartották is a kapcsolatot. Tudtak arról, hogy már hosszabb ideje rendszeresen szerveznek társaik kutyák harcoltatására állatviadalokat, ezeken egy részük többször részt vett, a saját, erre a célra kiképzett kutyáival.

A vádlottak megbeszélték egymással a kutyaviadalok szabályait, részletes írásbeli szabályzatot dolgoztak ki, melyet mindannyian ismertek. Sőt, rendszeresen videót készítettek a harcoltatásról.

Tavaly november végén egy nyíregyházi tanyán gyűltek össze, ahol egy 5 x 5 méter nagyságú küzdőteret alakítottak ki. Először két kutya harcolt egymással 20 percig, melyre 100 ezer forintos fogadást kötöttek a gazdáik, azaz a győztes kutya gazdája 100 ezret kapott a vesztes kutya gazdájától.

A küzdelemben az egyik kutya elpusztult. Ugyanekkor egy másik viadalt is tartottak, ennek a rendőrség vetett véget a 32. percben, így az állatviadal félbe szakadt.

Az állatviadalok szervezésében és a kutyák kínzásában vezető szerepet játszó vádlottakkal szemben az ügyészség azt indítványozta, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, a bíróság egy-egy év börtönbüntetésre ítélje őket, további társaik elzárásra és pénzbüntetésre számíthatnak ugyanilyen feltételek mellett.

police.hu

A nyomozás során nagy számban foglalt le a rendőrség állatviadal céljára kiképzett, illetve a viadalon ténylegesen részt vevő kutyákat. Ezeket a vádlottak már nem kapják vissza, ugyanis az eljárás során egy részüket értékesítették, míg a többi kutya elkobzására tett indítványt az ügyészség.

Ugyanígy elkobzás alá esnek a kutyák kiképzéséhez használt speciális eszközök, illetve az a nagy mennyiségű gyógyszer, fecskendő, tű is, amit a vádlottak a bűncselekmények elkövetése során használtak.