Megkéselte a lakótársát az idősek otthonában, öt évet kapott

Kerekes székével odagurult az ágyán ülő nyugdíjashoz és mellkason szúrta.

Öt év börtönre és hat év közügyektől eltiltásra ítélte az Egri Törvényszék azt az 58 éves, súlyosan mozgáskorlátozott nyugdíjast, aki megkéselte a lakótársát egy idősek otthonában. Az elkövetőt bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség tájékoztatása szerint a vádlott és a hozzá hasonlóan mozgáskorlátozott sértett lakótársak voltak egy idősek és mozgásfogyatékosak otthonában.. Italozó életmódjuk miatt gyakoriak voltak közöttük a konfliktusok. 2019 novemberében ittasan összevesztek. A szóváltás során a terhelt kerekes székével odagurult az ágyán ülő sértetthez és a nála lévő késsel „Megöllek!” felkiáltással több szúró mozdulatot tett a sértett mellkasa irányába.

Két szúrás a sértett bal oldali mellkasát érte, közülük egy áthatoló sérülés közvetlen életveszéllyel járt. A sérült hadonászni kezdett és sikerült kiütnie a kést támadója kezéből. A további dulakodásnak a sértett segélykiáltásaira a szobába érkező ápolók vetettek véget.

A vádlott idült alkoholizmushoz társuló, mérsékelt fokú szellemi leépülésben és személyiségzavarban szenved. Ebbéli állapota miatt beszámítási képessége a vádbeli cselekmény idején enyhe fokban korlátozott volt. A tárgyaláson beismerte a bűncselekmény elkövetését, és bocsánatot kért a lakótársától, aki elfogadta azt.

A vádhatóság az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban a bűncselekmény minősítésének megváltoztatása érdekében és további enyhítésért fellebbezett. A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az enyhítő körülmények ellenére a bűncselekmény jelentős tárgyi súlya miatt további enyhítés nem indokolt.

A törvényszék a számos, a vádlott javára szóló körülményre tekintettel a büntetési tétel alsó határa – tíz év – helyett 5 évi szabadságvesztés büntetés kiszabását is elegendőnek tartotta, és enyhítő rendelkezés alkalmazásával szabta ki a büntetést, amelynek végrehajtását fegyház helyett börtönben határozta meg.

Figyelemmel arra, hogy az elkövető a védekezésre alig képes lakótársa halálát kívánva késével olyan súlyos sérülést okozott, amely az idejében alkalmazott műtéti beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel a halálához vezetett volna, a törvényszék által kiszabott büntetés tettarányos, s a büntetési céloknak is megfelel.