Zacher Gábor: 5 oltatlanra most egy oltott jut az intenzíven

Nem érti, miért nincs hivatalos adat arról, hogy az új fertőzöttek hány százaléka vette fel az oltást.

Zacher Gábor szerint az új koronavírusos betegek oltási adatait mintegy 2 perc alatt le lehetne kérni, nem sértene személyes adatot, a vakcinák hatékonyságáról egyfajta képet adna, komoly segítséget jelentene az orvosoknak, akik most a sötétben tapogatóznak.

A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos ennek híján, saját és kollégái tapasztalatai, az egymás közötti információcsere alapján mondta azt a Portfóliónak, hogy

öt oltatlanra egy oltott jut jelenleg az intenzív osztályokon.

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy a delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, míg egy átlagos vírusé 1-es és a lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest. Szerinte jelenleg nincs alternatívája a vakcinának.

Bár 100 százalékos védelem nincs, de nagyon-nagyon visszaesik annak a valószínűsége, hogy valaki beteg lesz, ha háromszor beoltották

– érvelt. Elárulta azt is, a szem- és kötőhártya-gyulladás a legújabb tünet, aminél arra lehet gyanakodni, hogy valaki a delta variánssal fertőződött meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

Zacher Gábor a tömegközlekedésben, üzletekben, irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést, hogy lassuljon a járvány.

Kapcsolódó
Koronavírus negyedik hulláma: az MTA azt kéri, mindenki viseljen maszkot zárt térben
A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában közölte, ugrásszerűen növelni kell a beoltottak számát.

Kötelező oltás helyett tiszta beszéd

A kötelező oltás komoly ellenérzéseket váltana ki, helyette őszinte kommunikációval kellene elérni a nyájimmunitást – ezt már a 168 oldalán futó KeljFelJancsi című műsorban mondta a toxikológus, aki kritikáit mindig saját tapasztalatai alapján fogalmazza meg.

Zacher Gábor jelezte, más orvosokkal ellentétben azért mondhatja el véleményét, mert vállalkozói szerződéses jogviszonyban dolgozik a hatvani kórházban, nem alkalmazottként. A kórházat pedig nem lehetett elhagyni, ugyanis azt a kormány megtiltotta – tette hozzá.

Szerinte a politikának az lenne a feladata, hogy a felmerülő szakmai igényeket kielégítse, de ez nem mindig valósul meg. 3 millió ember még nincs beoltva, a szkeptikusok meggyőzése miatt lenne fontos tudni az oltási adatokat.

Elárulta, a Pesti út idősotthonban történt tavalyi tömeges fertőzés vizsgálatában egészségügyi szakértő volt. Szerinte az az ügy is főleg a politikáról szólt, nem a szakmáról. Apró hibák voltak, de az otthon egy korábban nem tapasztalt dologgal állt szemben.