Kerpel-Fronius: A főváros valószínűleg nem tudja megvétózni az atlétikai világbajnokságot

Nincs tényleges vétójog, de szerinte van politikai mozgástér.

Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese azt mondta az Atv Start című műsorában, hogy valószínűleg nem tudják megvétózni az atlétikai világbajnokságot, de politikai mozgásterük van. Karácsony Gergely nemrég jelentette be, hogy arra fogja kérni a fővárosi közgyűlést, hogy vétózza meg az atlétikai világbajnokság beruházásait, ha a kormány nem teljesíti a Diákváros projektjét. Ez végül kiegészült a Momentum javaslatával, és belekerült az is, hogy a kormány teljesítse az Egészséges Budapest Programban a fővárosnak ígért támogatásokat is.

Most Karácsony Gergely momentumos helyettese azt mondta az Atv-n, hogy a Momentum ebben a gazdasági helyzetben nem a vébé megszervezését tartja a legfontosabbnak, de tartják magukat a 2019-es megállapodáshoz, amely szerint vb lesz, megépül a Diákváros, és öt év alatt 50 millió forintot kap Budapest a kerületek egészségügyi fejlesztésére. Most viszont azt érzik, hogy a Diákváros veszélybe került, és az Egészséges Budapest program idei 10 milliárdja is késlekedik. Ezért erős figyelmeztetést küldtek a kormánynak, hogy tartsa be a megállapodásokat

Kerpel-Froniustól megkérdezték, hogy valóban meg tudja-e vétózni a főváros a vébét, mert szakértők szerint erre nincs lehetősége. A főpolgármester-helyettes szerint valószínűleg valóban nincs tényleges vétójoga, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetője többször kijelentette, hogy nem akarnak olyan városban versenyt rendezni, amelynek a vezetése nem támogatja ezt teljes mellszélességgel, tehát politikai mozgástér van.