Bombaüzlet a Hernádi családban: az esztergomi polgármester az utolsó pillanatban járt el rokona érdekében

Hernádi Ádám polgármester előterjesztésére vontak belterületbe egy panorámás telket, ami családja érdekeltsége.

Óvatos becslés szerint is több százmillió forintos haszonnal értékesíthet dunai panorámás építési telkeket Esztergomban Hernádi Zsolt Mol-vezér rokona, Bacsa György érdekeltsége. A mára húsz telekre felszabdalt egykori Gyopár kemping területéről van szó, melynek megvásárlása a 24.hu információja szerint családi segítséggel lett bombaüzlet: a több mint kéthektáros telket ugyanis Hernádi Ádám esztergomi fideszes polgármester előterjesztésére minősítették belterületté, ezzel pedig jelentősen megnőtt az értéke. Hernádi Ádám a Mol elnök-vezérigazgatójának unokaöccse.

Mohai Balázs / MTI – Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere

A külterületű Gyopár kempinget 2016-ban vásárolta meg a Fővárosi Önkormányzattól a BSP Ingatlanberuházó Kft. Ez a cég egy másik társaságon keresztül Bacsa Györgyé, mellette Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője is tulajdonos volt. Az ő szerepe azért érdekes, mert az ingatlan megvásárlásakor Esztergom városának elővásárlási joga volt a területre, amiről azután mondott le, hogy az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottsága erre a döntésre jutott.

A testületben ült Sasvári is, aki tehát egyben a vásárló cég tulajdonosa volt, ám összeférhetetlenség az önkormányzati jegyzőkönyv szerint nem merült fel.

A Fővárosi Önkormányzattól kikért adásvételi szerződés szerint 2016 végén írták alá a megállapodást, amelyen Sasvári Viktor neve is szerepelt. A vételár nettó 71 millió forint volt.

Ezt követően a 22 ezer négyzetméteres területet 2020 januárjában vonta belterületbe az önkormányzat Hernádi Ádám polgármester javaslatára. A dátum azért kulcsfontosságú, mert az átminősítésre mindössze egy hónappal azelőtt került sor, hogy hatályba lépett az a törvénymódosítás, amelynek alapján a belterületbe vont ingatlanok után 90 százalékos büntetőilletéket kell fizetniük a tulajdonosoknak. Így ezt a kiadást megúszta a Bacsa érdekeltsége.

Mi a különbség bel- és külterület között?

A belterület általában a települések azon része, ahol lakóingatlanok állnak, és infrastruktúra van kialakítva. A külterület is a településhez tartozik, ám az ott található telkek beépíthetősége sokkal kisebb, néhány százalék általában. Nagy különbség, hogy a belterületi ingatlanok esetében az önkormányzatnak sokkal több a felelőssége, kötelezettsége: infrastruktúrát, utakat, közműveket kell kezelnie, és például a szemétszállításról gondoskodni. A külterületen álló ingatlanra emellett nehéz hitelt felvenni, ha például gazdasági épület megnevezés szerepel a tulajdoni lapon, lakáshitelt nem lehet igényelni a megvásárlásához.

Egyéni érdek, szakmai indokok nélkül

A belterületbe vonást zárt ülésen tárgyalta meg Esztergom képviselő-testülete, a döntést alátámasztandó szakmai indoklást nem találtunk az önkormányzat dokumentumai között. Ugyanakkor a kemping eladását évek óta figyelemmel kísérte és dokumentálta Cserép János, aki a Szeretgom Egyesület színeiben 2019-ben lett önkormányzati képviselő, és megkeresésünkre azt mondta, titokban hoztak döntést a kemping területéről, szerinte még a zárt ülés feltételei sem álltak fenn. Szerinte Hernádi Ádámnak súlyos politikai felelőssége van az ügyben, hiszen

tudnia kellett, hogy a belterületbe vonással rokona érdekeltségének vagyona gyarapodik jelentősen.

Cserép arra nem kapott magyarázatot, hogy miért volt szükséges belterületbe vonni az ingatlant, tekintettel arra, hogy a környéken minden külterületi, zártkerti teleknek minősül. Ez nyilvánvalóan egyéni érdek volt – mondta, hozzátéve, ezt támasztja alá az is, hogy kempinghez közeli, azzal szomszédos területek tulajdonosai is kérték a belterületbe vonást, őket azonban szakmai indokok alapján elutasították. Az önkormányzati képviselő szerint nem az a probléma, hogy az egykor a kemping helyszínéül szolgáló ingatlant belterületbe vonták, hanem az, hogy mást nem, miközben a városnak szüksége volna az újabb építési telkekre.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

„Az ország egyik leggazdagabb embere a tulajdonos”

A Panoráma lakópark névre keresztelt építési terület 900 és 1700 négyzetméter közötti telkeit egy helyi ingatlaniroda árulja 40 százalékos beépíthetőséget ígérve. A társaságot érdeklődő vásárolóként kerestük meg. Az ügyvezető telefonon arról adott tájékoztatást, hogy 25-28 millió forintról indulnak a telekárak, de van olyan telek is, amelynek az ára körülbelül 60 millió forint. Mint mondta, eddig hét telket értékesítettek, ezek 32-37 millió forint között keltek el.

Érdeklődtünk nála a tulajdonosról is, mire azt mondta,

Az ország egyik leggazdagabb emberének érdekeltségében vannak a telkek, aki az ötven leggazdagabb magyar listáján is fent van, úgyhogy nem lehet semmi probléma.

Végül elárulta azt is, hogy Hernádi Zsoltról van szó, azonban megjegyezte, „nem ő az aláíró, hanem az unokaöccse, de ez teljesen mindegy”.

Balogh Zoltán / MTI – Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója

Az üzlet mértékét jól jelzi, hogy a legalacsonyabb árat figyelembe véve – ha tehát minden telket 25 millió forintért adnának el – 500 millió forint folyna be az értékesítésből, miközben a tulajdonosok nettó 71 millió forintért jutottak hozzá a területhez. Számításba véve azt is, hogy van olyan telek, ami 60 millióba kerül, hét telket pedig 32-37 millió forint közötti áron értékesítettek, inkább 600 millió forint körüli bevételre számíthat Hernádi Zsolt rokona. Így ha a vételárat és a közművesítés költségeit levonjuk is, több százmillió forintos haszonra tehet szert a BSP Ingatlanberuházó Kft.

A vállalkozás egyébként a Kisfaludy-programban 210 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott egy négycsillagos panzió kialakítására, ugyanabból a forrásból, amelyből Hernádi Zsolt Garancsi Istvánnal és Csányi Sándorral közös érdekeltsége 8,6 milliárd forinthoz jutott.

Kicsoda Bacsa György?

A 42 éves Bacsa Györgyről korábban megírtuk, hogy bekerült a kormánykörökhöz közeli Magyar Vagon Zrt.-be, amit Hernádi Zsolt mellett Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz is kötnek. Bacsa a karrierjét a 2000-es évek elején a Molnál jogtanácsosként kezdte, majd a Mol-INA integrációs projektben az INA igazgatósági elnökének tanácsadói pozícióját töltötte be. Később a Mol egyik ügyvezető igazgatói posztjáig emelkedett. Befért a gázkereskedő cég, a MET Holding AG igazgatóságába is. A Direkt36 ugyanakkor az összeférhetetlenséget súroló kapcsolatra hívta fel a figyelmet Hernádi Zsolt Mol-vezérrel: arról cikkeztek, hogy Hernádi tőkealapkezelője, a start-upok között uniós pénzeket szétosztó Gran Private Equity megtolta Bacsa érdekeltségét, miközben Bacsa a Mol-vezér unokatestvérének a fia. Bacsa Györgyöt 2019 decemberében az alapkezelője igazgatóságába is beemelte Hernádi Zsolt.