Karácsonyék a kompenzációról: az Orbán-kormány megszegte a szavát

Több tízmilliárd forintról van szó budapesti szinten.  

Az Orbán-kormány ismét megszegte adott szavát, folytatja a városok kifosztására, a változásra szavazó budapesti többség megbüntetésére és az önkormányzatiság kiüresítésére alapozott károkozását. A kormány ígérete szerint május 31.-e volt a határideje annak, hogy megtudjuk, jár-e kompenzáció Budapestnek a kiesett iparűzési adó bevételek miatt. A határidő ma lejár, és továbbra sem kaptunk sem választ, sem tájékoztatást a kormánytól, hogyan kívánják pótolni azt a több tízmilliárd forintos bevételt, amelytől a főváros elesett

–  ez áll Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki vezetésű kerületek közös közleményében, amelyet a 24.hu-nak is megküldtek.

Kapcsolódó
Gesztusokat sem tett a kormány a kivéreztetett fővárosnak
Hiába tárgyalt Karácsony Gergely a kormánnyal.

A közlemény úgy folytatódik: „december óta lett volna idejük kitalálni, hogyan kártalanítják a budapestieket, ám ehelyett csak mellébeszélést, konkrét hazugságokat kapott a főváros. A kormány tavalyi döntése 31 milliárd forintot vont el a fővárostól és a kerületektől. Az iparűzési adóból származó bevételek évek óta a városüzemeltetés költségeit fedezték. Az elvonásokkal tehát a városvezetést nehéz helyzetbe hozták ugyan, a városlakókat viszont megsarcolták. A kompenzáció jellemzően olyan településeknek járt, ahol kormánypárti a városvezetés. A szándékuk tehát egyértelmű: bosszút állni és kivéreztetni azokat a városokat, köztük a fővárost, ahol 2019. októberében ellenzéki polgármestert választottak.”

Eszerint a kormány „nyíltan különbséget tesz állampolgárok között: ellenzéki város, kormánypárti város. Utóbbinak minden jár, előbbinek még az sem, amihez joga lenne. Kényük-kedvük szerint bánnak a közpénzzel, és úgy osztogatják, mintha a magánpénzük lenne. Hát, nem az.”

A közlemény úgy zárul:

Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy megőrizzük a közszolgáltatásokat és működésben tartsuk a várost. Mi Budapestért és a budapestiekért dolgozunk, mindent megteszünk annak elkerülésére, hogy a felelőtlen, kicsinyes kormányzásnak a fővárosiak lássák a kárát.