Az államtitkár szerint előremutató, hogy nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább

A nyolcadikosok 41 százaléka technikumokban tanul tovább - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán, számolt be az MTI.
Kapcsolódó cikkek

Pölöskei Gáborné szerint előremutató az arányok megváltozása, hiszen míg 3-4 évvel ezelőtt a nyolcadikosok 41 százaléka gimnáziumba jelentkezett, most a technikumokba jelentkeztek ennyien, és a gimnáziumokba kevesebben, a diákok 34 százaléka. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy „még van ahova fejlődni”, és példaként említette Ausztriát, ahol a nyolcadikosok 21 százaléka választja a gimnáziumot, a többi diák a szakképzés mellett dönt.

A szakképzés vonzereje az ösztöndíj mellett, hogy a tanuló először egy ágazatot ismer meg; technikumban 2 évet, szakképző iskolában egy évet tanul – mondta a helyettes államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a tanulóknak nem kell azonnal szakmát választaniuk; munkaköröket ismernek meg és megtanulják, milyen szakmák vannak az adott ágazatban, és az ágazati ismeret megszerzése után indul a szakképzés. Utóbbiról Pölöskei Gáborné azt mondta, nagyon jó lehetőség a családoknak és a gyerekek is, mert érettségit, szakmát, ösztöndíjat és a duális képzés által munkalehetőséget is biztosít. A szakképzést választók számában idén 10 százalék a növekedés tavalyihoz viszonyítva.

A magyar szakoktatás a nyugat-európai képzések felé mozdult el, vagyis inkább a gyakorlaton van a hangsúly, mintsem az elméleten – fűzte hozzá. Idén nagyon sok technikumban csak 4,3 feletti átlaggal kerültek be diákok, vagyis „a szakképzés is elkezdett válogatni” – fogalmazott.

Újdonság, hogy szeptembertől okleveles technikusok képzése is kezdődik 23 iskolában. Az egyetemi és technikumi tananyagok összhangban vannak. A jelentkező diákok nemcsak érettségit és szakmát, hanem kreditpontokat is kapnak, így fél évvel lerövidíthetik az egyetemi képzésüket – mondta Pölöskei Gáborné.