Balkányi László belgyógyász: Jön majd egy gyorsan terjedő, de enyhébb mutáns, amivel együtt lehet élni

Így történt ez a spanyolnáthával is.
Kapcsolódó cikkek

Dacára annak, hogy lakosságarányosan fertőzöttségben még a világ első harminc országban sem vagyunk benne, a halálozást tekintve a második helyen állunk.

Ennek okai:

Erről Balkányi László belgyógyász, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi osztályvezetője beszélt a Népszavának.

Balkányi László szerint: „Kérdéses az is, hogy ha megbetegszünk, megfelelő-e az ellátás. Nem tudjuk, mert az adatokat a kormányzat gyakorlatilag titkossá tette. Ahogy korábban a kórházi fertőzéseknél, most sem tudjuk összevetni ezeket a nemzetközi eredményekkel, sokáig azt sem tudtuk, hogy a kórházakban hányan szorulnak intenzív kezelésre. Látjuk a rémisztő eredményt. Sejtjük, hogy egyre nehezebb megfelelő ellátáshoz jutni, egyre elviselhetetlenebb a kollégák terhelése, de adatok nélkül nem tudjuk megmondani, mi van a halálozási statisztika mögött.”

A belgyógyász beszélt arról, hogy: „a WHO ökölszabálya szerint az az ország tudja ellenőrzése alatt tartani a járványt, ahol 5 százalék körüli a pozitív tesztek aránya. Mi most 20 százalék fölött vagyunk, pedig ma már volna teszt, reagens és labor, mégsem végzünk elegendő vizsgálatot és nem elég a kontakt kutató és az izoláló kapacitás sem.”

Balkányi László számos további megállapítást tett a pandémiáva kapcsolatban:

Kiemelt kép: Jelmezesek követelik a történelmi falvak és események újranyitását a dél-franciaországi Avignonban