Nyomkövetőt kap a Covid-gyógyszerrel illegálisan kereskedő orvos és társa

Az ügyészség eredményesen fellebbezett.

A megalapozott gyanú szerint koronavírus kórházi betegeknek szánt gyógyszerrel (sajtóhírek szerint Favipiravirral) kereskedtek.  Az ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel. Az elsőfokon eljáró nyomozási bíró a budapesti orvost és társát is szabadon engedte, de az ügyészség eredményes fellebbezése alapján most mindkét gyanúsított bűnügyi felügyelet alá került.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal és a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve hajtott végre nagyszabású akciót. Öt gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a bűncselekményekkel megalapozottan gyanúsítható orvost és a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt, aki már beismerte a bűncselekményeket.

Az orvost vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, sikkasztással gyanúsítják. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék osztotta azt, hogy kényszerintézkedés elrendelése szükséges, ezért mindkét gyanúsítottat bűnügyi felügyelet alá helyezte négy hónapra. A két terhelt nem hagyhatja el otthonát, nyomkövetőt kell viselniük.

A budapesti kórházban dolgozó orvos hozzáfért a Covid-19 vírussal fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez, amelyeket akkor még kizárólag kórházban, szoros orvosi felügyelet mellett kaphattak meg a betegek. (Csak néhány napja írhat fel  háziorvos is favipiravir hatóanyagú készítményt.) A megalapozott gyanú szerint, az orvos korábbi páciense közreműködésével ezekből a gyógyszerekből értékesített jogellenesen a rendszeres haszonszerzés érdekében.

Mivel az orvos az egészségügyi intézmény készletét csökkentette, a kórházban koronavírus-betegségben szenvedők életét, egészségét közvetlen veszélynek tette ki. Az összehangolt akcióban tizenegy helyszínen tartottak házkutatást, az ügyészek több helyen gyógyszereket, vesztegetéssel összefüggésbe hozható készpénzt és más tárgyi bizonyítékokat foglaltak le.