Kilenc évet kértek a fegyveres rablással vádolt szegedi jogászra

Igazságügyi szakértő vizsgálja, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő férfi mennyire volt beszámítható a bűncselekmények elkövetésekor.

Kilenc év fegyházbüntetést kért az ügyészség arra az 52 éves férfira, aki tavaly májusban pisztollyal akart kirabolni egy  szegedi postát, majd két nappal később egy virágboltot rabolt ki.

A jogász végzettségű szegedi férfi alkoholproblémákkal küzdött, ami miatt pszichiátrián is kezelték. A gyógyszereit azonban nem szedte, italozása miatt megromlott a házassága, 2018 márciusban pedig elbocsátották a munkahelyéről.

Miután a tartalékait felélte, a férfi kétségbeesésében úgy döntött, hogy rablással szerez pénzt. Május 21-én délelőtt az otthonában engedély nélkül tartott pisztollyal, napszemüveget, szájmaszkot viselve megjelent egy szegedi postán, ahol csak három alkalmazott tartózkodott.

A szájmaszkot és napszemüveget viselő férfi odalépett az egyik ügyfélablakhoz, a pisztolyt rászegezte az alkalmazottra és pénzt követelt tőle. A három ott dolgozó nő azonban kihasználta a figyelmetlenségét és a hátsó ajtón kirohant az épületből, így a férfi zsákmány nélkül távozott. A sikertelen rablás után két nappal a férfi szájmaszkot viselve egy szegedi virágüzletbe ment be, ahol a korábbi rablásnál használt pisztolyt rászegezte a pult mögött álló nőre és felszólította, hogy adja át a bevételt.

Az eladó öt darab ezer forintos bankjegyet adott át a férfinek, és közölte, hogy több pénzt nem ad. Eközben az üzlet hátsó részében tartózkodó másik alkalmazott felhívta a segélyhívót. Ezt a férfi is észrevette, és elsietett a helyszínről. A rendőrök még aznap elfogták a férfit egy söröző teraszán, majd a lakásán a rablásokhoz használt fegyvert és a pisztolyhoz tartozó lőszereket is lefoglalták.

Az ügyész kilenc év fegyházat kért az elkövetőre beismerés esetére. A jogász beismerte a bűnösségét, Kóbor Jenő bíró azonban elutasította a vallomás elfogadását. A férfi korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket is szedett, de azt abbahagyta, a bűncselekmények elkövetésekor pedig enyhe fokban korlátozott volt a beszámítási képessége. A bíró ezért szükségesnek tartotta igazságügyi szakértők meghallgatását.