Szijjártó: A kormány sikeres, ezért a nyugati sajtó hazudik a magyar sajtószabadságról

A külügyminiszter szerint álhír, hogy az Orbán-kormány számos baráti médiumot tart fenn, és nincs a magyar médiapiac egyetlen szeglete sem, ahol ne a kritikus hangok lennének többségben.

Szijjártó Péter szerint álhír, hogy Orbán Viktor kormánya számos kormánypárti médiumot tart fenn, és az utóbbi hetekben elhallgattatta az egyik utolsó kritikus rádiót, a Klubrádiót.

A külügyminiszter a román Digi24 TV-nek adott interjúban fejtette ki a médiahelyzettel kapcsolatos álláspontját. Már az elején le is szögezte:

Visszautasítok minden hazugságot az országunk, és a kormányunk ellen, amely szerint nem biztosítjuk a sajtószabadságot.

Szijjártó szerint az igazság ezzel szemben az, hogy „a magyar sajtóorgánumok többsége kormányellenes álláspontot képvisel”, sőt egyetlen szeglete sincs a médiapiacnak, ahol a legnézettebb, leglátogatottabb, leghallgatottabb orgánumok barátian állnának a kormányhoz.

A riporter felvetette, hogy ezek szerint az egész nyugat-európai, európai uniós sajtó hazudik, amikor a sajtószabadságot kérik számon – mire Szijártó nagyot bólintva kijelentette, „igen, ezt állítom”.

Megkérdezték tőle azt is, hogy szerinte mi lehet ennek a hazugságnak az oka. A külügyminiszter szerint a magyar kormány következetes antiliberális fellépése állhat a dolog mögött. Szijjártó azt magyarázta, hogy kormány politikája úgy tud sikeres lenni, hogy szembemegy az európai mainstream állásponttal, legyen szó migrációról, gazdaság- vagy családpolitikáról.

A liberális mainstream nem tudja megemészteni azt, hogy van egy kormány, amelyik erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politikát folytat és sikeres,

– állította.

Szijjártó szerint minden újságnak megvan a joga, hogy a kormány barátja legyen, és abból, ha pozitív a viszony, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Nem szabadna a sajtóorgánumok azon jogát megkérdőjelezni, hogy pozitívan vélekedjenek a kormány döntéseiről. Én nem tudom elfogadni azt, hogy az olyan sajtóorgánumok, amelyek történetesen pozitívan viszonyulnak a kormányhoz, rögtön minősítve lesznek, miszerint kormányzati irányításúak, kormányzati tulajdonúak, kormányzati rabszolgák és hasonlók.

A miniszter az interjúban nem tért ki az elmúlt évtized történéseinek olyan részleteire, mint a médiapiac finanszírozását teljesen átalakító kormányzati reklámmilliárdok vagy a közel 500 sajtótermékkel létrejövő KESMA, amelyet a kormány „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősített.