Csúnyán átvertek egy veseátültetésre váró beteget a dialízisközpontban

Egy betegtársa kihallgatta a vesedonorra váró beteget, majd pénzt követelt tőle az élettársával.

Kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emeltek vádat egy vesebeteg férfival és annak élettársával szemben, akik pénzt csaltak ki egy veseátültetésre váró betegtől a hatvani dialízisközpontban.

A vád szerint az első rendű vádlott, egy 40 éves férfi heti rendszerességgel szorult művese kezelésre. Tavaly év elején elhatározta, hogy a kezelések során megpróbál alkalmi betegtársai bizalmába férkőzni azért, hogy személyes adataikat megszerezve pénzt csaljon ki tőlük. A tervezett bűncselekmények elkövetéséhez segítségül hívta büntetett előéletű 29 éves élettársát is.

Tavaly tavasszal a férfi a hatvani dialízisközpontban egy idős, veseátültetésre váró nő bizalmába férkőzött, akit rövidesen otthonában felhívott, majd férjének orvosként bemutatkozva felajánlotta, hogy pénzért vesedonort tud szerezni a betegsége miatt kiszolgáltatott asszonynak. Állítását alátámasztva a férjjel olyan bizalmas orvosi adatokat közölt, melyeket betegtársától tudott meg a beszélgetéseik során.

A megtévesztett házaspárt a férfi felszólította: még aznap utaljanak át egy általa megadott számlára 255 ezer forintot, különben nem kerül sor a transzplantációra. Miután a házaspár fizetett, a csaló és élettársa további nagyobb összeget követelt a nyugdíjasoktól, akik ezt már gyanúsnak találták és fizetés helyett feljelentést tettek a rendőrségen.

Nem voltak eredményesek azok a további próbálkozások sem, melyek során a vádlottak más, dialízisre szoruló betegeket is megpróbáltak hasonló módon megtéveszteni. A Gyöngyösi Járási Ügyészség a büntetlen előéletű férfivel szemben pénzbüntetést, míg a büntetett élettársával szemben letöltendő szabadságvesztést indítványozott. Emellett javasolta, hogy kötelezzék az elkövetőket az okozott kár megtérítésére.