Fejenként félmilliós bírságot kaptak az üzletnyitásért tartott hétvégi tüntetés szervezői

De ettől még hétfőre újabb megmozdulást szerveznek.

Egyenként 500 ezer, összesen másfél millió forintos bírságot kaptak az üzletnyitásért tartott vasárnapi budapesti tüntetés szervezői – közölte egy Facebookra feltöltött videóban Ecsenyi Áron szervező, a Le az Adók 75 százalékával Párt elnöke.

Ahogy fogalmazott, a „kommunista hatalom” a demonstráció tartása és szervezése miatt büntette meg őket, ám – mint mondta – ez nem tántorította el őket attól, hogy hétfőre újabb tüntetést szervezzenek a koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen.

Vasárnap a budapesti Hősök terén tüntetett körülbelül kétszáz, háromszáz ember. A szervezők azt hangsúlyozták, hogy ki kell állni a vállalkozókért és a dolgozókért, „és nem szabad hagyni, hogy a kormány félelemben tartsa őket”. „Kérjük vissza az életünket” – kiabálták többen. A szervezők arról is beszéltek, hogy ha ebben az ütemben folytatódik a lakosság beoltása, akkor még hónapokig nem lehet majd nyitni. A tüntetés jelentős rendőri jelenlét mellett zajlott, sokakat igazoltattak.

Ecsenyi Áron egyébként kommunistának nevezte a korlátozó intézkedéseket, és kevesellte a bértámogatást, illetve sokallta annak adótartalmát. Miközben a szervezők felszólalása után újabb szónokok beszéltek a megafonba, a rendőrök igazoltatni kezdték a résztvevőket, mivel a rendezvény sérti a gyülekezési jogot a veszélyhelyzet idejére felfüggesztő rendeletet.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy a szervezőkkel szemben közigazgatási eljárás indult, a bírságról számszerűsítve nem tettek említést.

Kapcsolódó
„Normálisan, kulturáltan nyissunk, ne fegyverrel!” – Videó a tüntetésről
Nem volt tömeg a tömeges nyitásért szervezett demonstráción.