Felfüggesztettet kértek egy nőre, mert megfenyegette és le akarta fizetni a bírósági tanúkat

A nő azt akarta elérni, hogy a két férfi vonja vissza az apja ellen tett vallomását. Igazságszolgáltatás elleni és korrupciós bűncselekmény miatt állítják bíróság elé.

Bírósági eljárásban való vesztegetés, és büntetőügyben kényszerítés hatósági eljárásban kísérlete miatt emelt vádat a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy nővel szemben a Nyíregyházi Törvényszéken.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy 1 év 9 hónap – 2 évre felfüggesztett – börtönt, és 350 ezer forintos pénzbüntetést kértek a vádlottra arra az esetre, ha már az előkészületi ülésen beismeri a bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról is. Hozzátette, a terhelt tagadta a bűncselekmények elkövetését az eddigi büntetőeljárás során.

Az elkövető édesapja ellen súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás, amely ügyben a bíróság 2018 októberében tárgyalást tűzött ki. A tárgyalás időpontját egy-két héttel megelőzően a nő többször is felvette a kapcsolatot a nyomozás során tanúként kihallgatott két férfival, akik észlelték a bűncselekményt. Az elkövető arra akarta rávenni a tanúkat, hogy az édesapját terhelő vallomásaikat vonják vissza, vagy javára változtassák meg.

A nő annak érdekében, hogy célját elérje, a tanúkat több alkalommal is azzal fenyegette meg, hogy ha nem módosítják tanúvallomásukat a bíróságon, akkor bezáratja azt a vendéglátóipari egységet, ahol dolgoznak. Az elkövető az egyik tanút azzal is megfenyegette, hogy megöleti a családját, ha a kérésének nem tesz eleget.

Miután a nő a többszöri fenyegetéssel nem ért célt, pénzt ajánlott fel mind a két tanúnak arra az esetre, ha a tárgyaláson valótlan tartalmú vallomást tesznek. A terhelt előbb 100 ezret, majd a tárgyalás napján az egyik tanún keresztül mindkettőjüknek fejenként 200 ezret ajánlott fel a vallomásuknak az apja javára történő megváltoztatása érdekében. A nő tagadta a bűncselekmény elkövetését. Az ügyészség felfüggesztett börtönt kért az elkövetőre, ha változtat az eddigi vallomásán, és mindent bevall.