Felmenthetik a nevelőapját halálra késelő kiskunhalasi fiatalt

A fiatal azt képzelte, hogy a férfi ölte meg a vér szerinti apját.

Minősített emberölés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azzal a kiskunhalasi fiatalemberrel szemben, aki tavaly májusban több késszúrással megölte a nevelőapját.

A huszonéves fiú a gyermekkora óta együtt élt Kiskunhalason az anyjával és annak az élettársával, aki 79 éves volt a bűncselekmény elkövetésekor. A fiatal nevelőapjaként szerette a nyugdíjas férfit. A fiú magatartása azonban az utóbbi három évben megváltozott. Emiatt rendszeressé váltak közöttük a viták és elhidegültek egymástól. Tettlegességre azonban egyikük részéről sem került sor korábban.

A bűncselekményt megelőző napokban a fiú már azt mondta az anyjának, hogy a nevelőapja uralkodik felettük, elnyomja őket és ő ölte meg a vér szerinti apját. Olyan is előfordult, hogy a vádlott egész nap követte a férfit, közben pedig azt kérdezgette, hogy mi a baj vele, miért nem aludhat az anyjával, illetve szótlanul és fogcsikorgatva nézte a férfit.

Az ominózus nap a fiú ismét beszélni akart a nevelőapjával, de ő ezt elutasította. Ennek hatására a fiatal egy konyhakéssel többször is mellkason szúrta az ágyon ülve tévéző férfit. Az idős férfi a szúrások miatt hason fekve a földre került, ott a fiú a sértett nyakán és hátán ejtett metszett-szúrt sebzéseket. A nyugdíjas férfi a helyszínen meghalt.

A fiatalember ezt követően bedobta a kést a kukába, majd feladta magát a helyi rendőrségen. Az előzetes kényszergyógykezelés alatt álló, büntetlen előéletű férfit a főügyészség különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolja. A főügyészség a fiatal elmeállapotára tekintettel a felmentését és a kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.