Kárpáti Márton, a Telex kiadója: Nem úgy volt az, Pali!

Szombathy Pállal, az Index korábbi főszerkesztőjével készített interjúnk megjelenése után közleményt juttatott el lapunkhoz Kárpáti Márton, a Telexet kiadó Van Másik Kft. ügyvezetője, az Index korábbi főszerkesztő-helyettese.

Az újságíró-médiavezető a Nem úgy volt az, Pali! című szöveget azzal kezdi: „Szombathy Pál, az Index nemrég eltávolított, utánunk érkező főszerkesztője interjút adott ma a 24.hu-nak. Sok értelme nem lenne mondatról mondatra végigelemezni a gondolatmeneteit, de egy dolgot muszáj helyretenni.”

Kapcsolódó

Kárpáti Szombathynak erre a mondására reagált: „Kértem, hogy amíg nincs konkrétum, amíg nem materializálódik az a kés, addig csináljunk egy jó Indexet. Mindhiába, nem sikerült meggyőznöm őket. Amiben talán közrejátszott, hogy mint utóbb kiderült, már Dull kirúgása előtt létrehozták azt a céget, amely a telex.hu tulajdonosa lett. Vagyis a szerkesztőségnek volt közös B terve, és ennek érdekében mondtak fel vezényszóra.”

A korábbi Index-főszerkesztő-helyettes azt írja:

Ehhez képest az az igazság, hogy a szerkesztőségnek nem volt B terve, a telex.hu cím bőven a felmondásunk után került hozzánk, a Telexet kiadó cég is később alakult, és a szerkesztőség felmondott tagjainak senki nem mondta, sugallta, jelezte, tanácsolta, javasolta, hogy mondjanak fel. Ennek az ellenkezőjét állítani színtiszta hazugság. A szerkesztőség azért mondott fel, és vállalta a teljes bizonytalanságot, mert át lett verve, mert a több héten át tartó ígérgetéssel és az Index alapelveivel ellentétben Bodolai László kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. A felmondások előtti napon Szombathy Pál, Bodolai László és Sztankóczy András is azt mondta: ha nem fogadjuk el Szabolcs kirúgását, akkor ők felállnak, mert „az Index ti vagytok”. Hogy utána mi történt, azt ma már mindenki tudja. Nem a pesszimistáknak lett igazuk, hanem nekünk.