Vádat emeltek a kontár gázszerelő ellen

A megrendelő életét veszélynek tette ki, amikor bútorasztalosként cserélt kazánt egy szentgáli házban.

Foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel és csalással vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség. A férfi kétnapos csőhálózat-építői tanfolyammal, szakképzettség nélkül szerelt fel egy gázkazánt. Az eredendően bútorasztalos férfi gáz- és kazánszerelőnek adta ki magát, így vállalta el egy szentgáli ház hibás kazánjának cseréjét. A cseréhez vitt használt gázkazánt, engedély nélkül, új helyre szerelte, de nem tudta beüzemelni.

Felajánlotta, hogy újat vesz, erre 200 ezer forintot kért, amit ki is fizetett a megrendelő. A vádlott azonban új helyett 25 ezer forintért egy használt berendezést vett, azt helyezte üzembe.

A szakszerűtlenül és szabálytalanul felszerelt kazán miatt a levegő szénmonoxid és széndioxid tartalma megnőtt a helyiségben, a lakó szerencséjére a kazán füstgáztermosztátja leállította a működést. A vádlottat a megrendelő visszahívta, aki a kazán füstgáz-elvezetési zavarát jelző hibaüzenetet kiiktatta. A berendezést ugyanolyan szabálytalanul ismét üzembe helyezte, de a beépített biztonsági rendszer újra közbelépett, újra megóvta a sértett életét.

A megrendelő ezután már nem érte el, egy igazi gázszerelő mestert hívott, aki a szabálytalanságok miatt értesítette a gázszolgáltatót, a  katasztrófavédelem munkatársai pedig a helyszíni vizsgálatnál a kazánt életveszélyesnek minősítették, megtiltották használatát.

Az ügyészség a férfi ellen tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, felfüggesztett börtön kiszabását, a gáz- és kazánszerelő foglalkozás gyakorlásától történő végleges eltiltását indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnak. Mivel volt egy, kőműves munkákat végző segítője is, aki kontárságáról nem tudott, de a kazánvásárlási megtévesztés  „hasznából” részesült, ezért őt bűnsegédlettel vádolják, ellene pénzbüntetés kiszabását indítványozta. Mindkét férfival szemben indítványozta továbbá a csalással szerzett összeg elkobzását.