Müller Cecília elmondta, melyik megyében hány aktív fertőzött van jelenleg

Budapest és Pest megye a leginkább érintett, a legkevesebb aktív fertőzött pedig Tolna megyében van.

Keddtől életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, közölte Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta: az üzlet üzemeltetője köteles az idősáv betartatására, ennek mulasztása esetén a rendőrség be is zárhatja az érintett boltot. Több helyen is megszegték a nyitvatartási szabályokat, két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak, eddig összesen 73-at. A kijárási tilalom megszegése miatt 324-szer intézkedtek.

Értelemszerűen, a korábbi tapasztalatainknak is megfelelően a főváros, Pest megye érintett leginkább, ezt követi a többi megye – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos jelezte: településeink 91 százalékában jelen van igazolt fertőzött személy.

Az aktív fertőzöttek megoszlása hazánkban jelenleg a következők szerint alakul:

Az országos tiszti főorvos beszélt a tömeges tesztelésről is, mint mondta, a mintavételt orvostanhallgatók végzik, műegyetemi hallgatók pedig a mintavételekben résztevő gépkocsikat vezetik. Az idősek vásárlási idősávjával kapcsolatban arra kérte az időseket, hogy továbbra se menjenek zsúfolt helyekre.

A szennyvíz vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron is emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyagának mennyisége, így ezeken a helyeken nagy valószínűséggel a fertőzöttek számának növekedésére kell számítani, jelezte Müller Cecília.

Újságírói kérdésekre a sajtótájékoztatón elmondták: