A népegészségügyi központ befeszült az antigén gyorstesztek ellen, pedig Orbán is azok használatát jelentette be

Az egyik forgalmazó szerint nagyon kártékonyak az NNK állításai, hiszen az antigén gyorstesztek az utóbbi időben széles körben elterjedtek, és mentők szerint is nagy hatékonysággal használhatók.

Hiába kérdeztük a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), nem kaptunk magyarázatot arra, miért kezdett kampányba az antigén alapú koronavírus-gyorstesztek alkalmazása ellen.

A 24.hu azért kereste meg az NNK-t, mert a koronavírus-járvány elleni védekezésben központi szerepet játszó intézmény vasárnap közleményt adott ki Az antigén tesztek nem alkalmasak szűrésre címmel. Az egész tesztcsaládot egy kalap alá vevő közleményt az NNK a fővárosi szűrésekre készülő Karácsony Gergely főpolgármesternek címezte. Azt írták, Karácsony tévedésben van, ha azt hiszi, hogy a gyorstesztek megbízhatósága hasonló a laboratóriumi PCR-tesztekéhez. A központ szerint az antigén gyorsteszt különösen a tünetmentes fertőzöttek esetében pontatlan, és „nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat” akkor is, ha a betegség már néhány napja jelen van a szervezetben.

Csakhogy hétfőn Orbán Viktor is azt jelentette be, hogy a járványügyi szigorítások mellett országszerte gyorstesztekkel fogják szűrni  a tanárokat és a kórházi dolgozókat, igaz, hozzátette, hogy azok megbízhatósága csak 50-60 százalékos.

Az NNK azt sem árulta el, a kormány miért döntött a gyorstesztek használta mellett, és kikérte-e erről a központ véleményét. Annyit közöltek, hogy a miniszterelnök által említett „célzott csoportos” gyorstesztelés tervezése folyamatban van. Azt írták:

ahogy az a kormányfői bejelentésben is elhangzott és ismert, a gyorstesztek csak 50-60 százalékos biztonságot adnak,  vagyis nem tökéletesek, nem olyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Célzott, ellenőrző tesztelésről van szó, melyek nem váltják ki az esetlegesen szükséges PCR-teszteket, de lehetővé teszik a célzott csoportok gyorstesztelését.

A néhány mondatos válaszból kitűnik, hogy az NNK nem vitatja a miniszterelnök által említett alacsony megbízhatósági szintet. A súlyosan negatív minősítés hátteréről azonban hiába kérdeztük a központot, nem kaptunk választ.

A koronavírus-fertőzés kimutatására fejlesztett gyorstesztek egy tesztállomás asztalán. Fotó: MTI / AP / Nirandzsan Sresztha

Az NNK október 9-én még arról adott ki közleményt, hogy a koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében megkezdte a gyorstesztek vizsgálatát, hogy meggyorsítsák a diagnózis felállítását. Mint írták, azoknak az antigén alapú gyorsteszteknek a kiválasztása a cél, amelyek érzékenységében legjobban megközelítik a PCR-tesztekét.

Az, hogy találtak-e ilyet, nem tudható, mert az összehasonlító vizsgálat eredményét eddig nem hozták nyilvánosságra. Pedig az elmúlt egy hónapban a járvány felgyorsult terjedése miatt széles körben elterjedt a használatuk. Az Országos Mentőszolgálat is tömegesen kezdte használni a gyorsteszteket. Az OMSZ főigazgatója október 21-én az M1-en azt mondta:

A PCR-teszt sem hoz 100 százalékos megbízhatósággal eredményt, de jelenleg ez és az antigén teszt a legjobb a világon.

Csató Gábor szerint az új koronavírus kimutatásánál a gyorsteszt is 97 százalékos hatékonysággal működik, amit a több mint 100 ezer eddig elvégzett teszt támaszt alá.

Információink szerint a mentőszolgálat mellett nagy létszámú működő állami cégek, sőt minisztériumok is vásároltak nagyobb mennyiségben ilyen termékeket, hogy elindíthassák saját alkalmazottaik Covid-szűrését.

Kifejezetten rombolja a gyorstesztekbe vetett bizalmat az NNK hozzáállása

– mondta a 24.hu-nak az egyik nagy európai gyorstesztgyártó magyar forgalmazója. Szerinte az 50-60 százalékos megbízhatóság az első hullám idején importált antitest gyorstesztek egyes típusaira volt jellemező, amelyek használhatatlanságuk miatt hamar el is tűntek a piacról, az újabb generációhoz tartozó antigén gyorstesztek jelentős része viszont egészen más megbízhatósági kategóriába tartozik.

A fővárosi tesztelésben is közreműködő Bio-Kasztel Kft. ügyvezetője, Barta Judit hangsúlyozta, hogy az általuk forgalmazott olasz gyártó évtizedek óta jelen van a gyorstesztek piacán. A Covid-gyorstesztek elkészítéséhez hozzájárult, hogy hosszú ideje készít járványbetegségek, köztük a Zika vírus és drogok kimutatására használt eszközöket. A cég a gyorsteszt forgalmazásához uniós engedélyt szerzett, amely a többi között a PCR-vizsgálatokkal összehasonlítva is meghatározta a termékek hatékonyságát. A hivatalos eredmény szerint a gyorsteszt 98 százalékos pontossággal működik.

Barta azt is elmondta, hogy a PCR-tesztekkel szemben az őszi influenzaszezonban kifejezetten hasznos lehet az az új antigén gyorsteszt, amely egyetlen vizsgálattal meg tudja állapítani, hogy a tüneteket mutató beteg Covid-fertőzésben szenved vagy az influenza A, esetleg B típusát kapta-e el.

Mire jó valójában a tömeges tesztelésre használt antigén teszt?
Mindegyik teszt mást tud, és bár a PCR pontosabb, mint az antigént detektáló változat, sokkal problémásabb is.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu