Merkely Béla: hatalmas kihívás lesz a tömeges oltás

A professzor teljesen megbízhatónak tartja a magyar járványügyi adatokat.

Merkely Béla szerint a Covid–19 az egyik leginkább fertőzőképes felső légúti betegség, „nagyon hatékonyan használja ki a réseket a védekezés falán”. A Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Hírlapnak azt mondja, a fertőzöttek 30-40 százaléka tünetmentes, valaki nem is fogékony a vírusra, az egy háztartásban élő párok, családtagok esetében

a fertőzés valószínűsége hatvankilenc százalék, azaz nagyjából egyharmaduk nem kapja meg.

A professzor közölte, eddig több mint kétszáz beteg kapta meg a remdesivirt, az a cél, hogy több helyen legyen elérhető, mert az eddigi eredmények alapján a súlyos betegeknél lerövidíti a kórházi kezelést, gyorsítja gyógyulást, csökkenti a halálesetek számát, de  fontos a gyorsaság, a súlyos tünetek kialakulása után mielőbb meg kell kezdeni a kezelést a vírusellenes gyógyszerrel. Abból a jelenlegi adatok szerint a középsúlyos betegeknek lesz elég.

Merkely Béla azt mondja, tartós láznál, légszomjnál már be kell menni kórházba, ahol az orvosok a betegség súlyossága alapján döntenek a terápiáról. A professzor arra számít, hogy

már decemberben is megtörténhetnek az első szervezett oltások Európában. Európában sok száz millióan vagyunk, ami hatalmas logisztikai kihívást jelent majd.

A tömeges oltás előtt érdemes lenne újra felmérni a magyar lakosság átfertőzöttségét – tette hozzá.

A rektor azt mondta, hogy a

magyarországi adatok teljesen megbízhatóak. (…) Elképzelhető, hogy máshol más szempontok szerint jelentenek bizonyos adatokat. Mi mindenkit jelentünk, aki fertőzött volt a halál bekövetkeztekor, de elképzelhető, hogy vannak olyan országok, amelyek csak a súlyos tüdőgyulladásban elhunytakat regisztrálják.

Már ő is szembesült már azzal, hogy nagyon eltérő kultúrája van a statisztikák készítésének, mindig van, aki szereti szebbre festeni a képet a valóságnál, de számukra fontos, hogy hiteles statisztikát mutassanak be.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu