Az SZFE diákjai visszafoglalták az Ódry Színpadot is

A diákok a kormány rendelkezésével vágnának vissza, szerintük az lett elrendelve, hogy az oktatás személyesen megy, ezért nem látják okát az egyetem elhagyására. Birtokvédelmet kértek a kerület jegyzőjétől. Egyelőre sikerült megakadályozni a kiürítést.

Körülbelül ezer ember gyűlt össze a Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt péntek este hat órakor. Ekkor telt le a határidő, amit Szarka Gábor, az egyetem nemrég kinevezett kancellára adott az épület kiürítésére.

Az SZFE tiltakozó diákjai sajtótájékoztatót tartanak, amelynek kezdetén többen elénekelték Nádasdy Ádám Maradni, maradni című versét.

Majd közölték, hogy az épület kiürítésére tett iránymutatást elutasítják. Bejelentették, hogy az egyetem az őszi szünetet a korábbi rend szerint tartja, mert a módosítást előíró rektorhelyettes törvénybe ütközően nyerte el kinevezését, ezért az általa kiadott rendelkezés sem törvényes. A diákok azt mondják, jogi úton fognak fellépni.

Fotó: Marjai János/24.hu

Közölték, hogy a járványügyi intézkedések az egyetemeket arra kötelezték, hogy személyesen tartsák meg az oktatást, és ők is ezt tekintik irányadónak. Szerintük a kancellár semmivel nem támasztja alá a döntését, és nem sikerült semmilyen objektív döntésre rámutatni, ami a kiürítést megalapozná, ez a hallgatói tiltakozás elnémítására született meg.

Az újonnan kinevezett kancellár visszaélésszerűen gyakorol hatásköröket, közölték. Korábban a szerződésben megegyezett internetszolgáltatás megszüntetését rendelte el, és a fizetések kifizetését is késleltette, most pedig az otthonuktól fosztanák meg a kollégistákat.

Az SZFE diákjai birtokvédelemért fordultak a nyolcadik kerület jegyzőjéhez. 

A diákok megköszönték a főváros ajánlatát, de az oktatási helyszín megváltoztatását nem tekintik időszerűnek, a Szentkirályi és a Vas utcában folytatják az oktatást. A hallgatók termenként őrzik az épületet, és a blokádot fenntartják.

Fotó: Marjai János/24.hu

Végül azt is elmondták, hogy visszamennek, mert közben megpróbálták kiüríteni a termeket és a kollégiumi szobákat, de meg fogják őket védeni.

Az egész sajtótájékoztató körülbelül tíz percig tartott, de a tömegben sokan még tanakodnak, maradjanak-e, hátha elkezdik kiüríteni az épületet.

Fél hét körül a diákok bejelentették, hogy a termeket valóban megpróbálták kiüríteni, de nem sikerült, megvédték az épületet. Ezt jelezve felmentek a tetőre is, és onnan integettek a tömegnek, amelynek a nagy része ott maradt az épület előtt.

Hét körül végül azt is bejelentették, hogy nem csak mindkét épületet sikerült megmenteni a kiürítéstől, de visszafoglalták az Ódry-színpadot is, amelyet tegnap zártak le, és ahol eddig tartották a fórumaikat.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu.