B12-vitamin-hiány: Mihez kezdjen az, aki kevés húst eszik?

A húsevés nélküli táplálkozás vagy a kevesebb állati eredetű élelmiszer fogyasztása kardinális kérdés a vitaminbevitel szempontjából. Ezek között is kiemelt fontosságú a B12-vitamin, amely szervezetünk működésében elképesztően fontos szerepet játszik. Felmerült hát a kérdés, hogy amennyiben csökkentjük a húsfogyasztást, mivel kerülhető el a vitaminhiány?

Miért pont B12?

A kobalamin néven is ismert B12-vitamin amennyire fontos az emberi szervezetnek, olyan kis mennyiségben jön létre a testünkben. Többek között a szellemi teljesítmény, a vérképzés és az idegrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségben álljon a szervezet rendelkezésére. A sejtek anyagcseréjében szintén szerepet játszik, továbbá a nukleinsavak felépítésében is. Azon túl, hogy csekély mennyiségben van jelen testünkben, még ezeket érdemes tudni:

Valamennyi az emberi szervezetben is létrejön, de bizonyos okoknál fogva képtelen megfelelő módon hasznosulni, ezért van szükség a külső bevitelre. Plusz nem elhanyagolható, hogy B12-felszívódási zavar is fennállhat egyeseknél, valamint gyomor- vagy bélbetegségek miatt sem tud hasznosulni a vitamin.

De mi van akkor, ha B12-szintünk alacsony?

A B12-hiánya idővel aggasztó kérdéssé is válhat az ember életében, mert amennyiben nem viszünk a szervezetünkbe a vitaminból megfelelő mennyiséget, kialakulhat a vérszegénység. Számos tünettel találkozhatunk ilyenkor: kimerültség, sápadtság, de megeshet, hogy depresszió is felbukkanhat hiányában.

Továbbá:

Általánosan elmondható, hogy nagyon sok mindent befolyásol életünkben, ha kialakul a B12-vitamin hiánya, ami a hangulatunkra is bőven kihathat. Ezáltal a szorongás, a depresszió veszélye is valós, mert elégtelen mennyiségű kobalamint kap a szervezet. Például a terhesség alatt (sőt, a szoptatás idején is) többre van szükség vitaminokból, ez alól a B12 sem kivétel.

Mihez kezdjen az, aki kevés húst eszik? Netán nem is eszik?

Kutatások azt mondják, ahogy idősödik az ember, úgy egyre nehezebben szerzi be a megfelelő mennyiséget a szervezetünk B12-vitaminból a táplálkozás során. A problémát csak tovább fokozza, ha az egyén nem kíván húst enni, vagy csak nagyon keveset. A húsevőknek – ha más rizikófaktor nem áll fent – különösebb problémája nem lesz, hiszen a májban, vörös húsokban, tojásban, halfélékben rengeteg B12 található, nincs feltétlenül szükség máshogy, például tablettákkal pótolni a hiányt. Aki kizárólag zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat és tejtermékeket fogyaszt, maximum utóbbival juttathat B12-vitamint a szervezetébe, hiszen nagyrészt elvágja a vitamin előfordulásának alapvető forrását, az állati eredetű tápanyag bevitelét.

Azonban a húsfogyasztásra nem mindenki fog visszatérni (vagy növelni a bevitt mennyiséget) a B12 hiánya miatt, így alternatív megoldásokra is szükség van. Ma már kaphatóak B12-vitamin tabletták (gluténmentes is). Azoknak is jó megoldás lehet a szedése, akiknél korlátozott a B12 felszívódása (a gyerekeknek például nincs is szükségük annyi B12-re, mint a felnőtteknek, így hatéves kor alatt nem is ajánlott az ehhez hasonló készítmények fogyasztása).

Szponzorált tartalom

Ha már kialakult a B12-vitamin-hiány a szervezetben, akkor a B12-vitamin Ankermann® tabletta megfelelő választás lehet. Az első és idáig egyetlen¹ gyógyszerként törzskönyvezett – azaz hatásossági, minőségi és biztonságossági előírásoknak megfelelt –, szájon át bevehető tabletta B12-vitamin (cianokobalamin) hatóanyaggal. Nagy dózisának, a tablettánként 1000 mikrogramm B12-vitamin-tartalomnak köszönhetően alkalmas a normálisnál alacsonyabb B12-szint rendezésére, még betegség vagy természetes öregedési folyamat okozta felszívódási zavarok esetén is. Naponta egyetlen tabletta képes pótolni a fennálló B12-vitamin-hiányt, és enyhíteni a tüneteket.

 

¹Forrás: www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis

További információ: b12ankermann.hu; facebook.com/b12vitaminankermann.

 

A cikk a Wörwag Pharma Kft. (1037 Bp., Montevideo u. 5., Tel: (1) 345-7350, info@woerwagpharma.hu, woerwagpharma.hu) támogatásával készült.

 

B12LaiPRN2.20.09.15. Szöveg lezárása: 2020.09.15.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Kiemelt kép: Getty Images