Letartóztatták a férfit, aki a zuglói emberrablásnál az áldozatot őrizte

Többszörösen büntetett előéletű és fennállna a szökés veszélye.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2020. augusztus 16-ig – elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit – korábban letartóztatásba helyezett három társával együtt – felfegyverkezve elkövetett emberrablás bűntettével gyanúsítanak, közölte a Fővárosi Törvényszék.

A megalapozott gyanú szerint a sértettet három férfi elrabolta, bántalmazta, fenyegette, és a szabadon bocsátásáért 20 millió forintot követeltek, emlékeztet a közlemény. Az elrabolt férfit a gyanúsított és egy másik társa őrizte és figyelte folyamatosan. Mivel a sértett, aki a bántalmazások következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, nem tudott fizetni, a későbbiekben elengedték.

Brutális emberrablás Budapesten: két napon át kínoztak egy férfit
Ezután először 5 millió, majd 20 millió forintot követeltek tőle váltságdíjként.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a terhelt letartóztatását.  A közlemény szerint a gyanúsított személyi körülményei rendezetlenek: bejelentett lakóhelyén és tartózkodási helyén nem találták, legális jövedelemmel, bejelentett munkahellyel nem rendelkezik. A terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya és társadalomra veszélyessége kiemelkedő, annak büntetési tétele magas. Minderre figyelemmel alappal lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóságok elől megszökne, elrejtőzne, írják.

A közlemény szerint terhelt többszörösen büntetett előéletű. A gyanúsítás szerinti bűncselekményt ellene folyamatban lévő büntetőeljárások hatálya alatt követte el. Tekintettel arra, hogy a gyanúsított nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel és az eljárás tárgyát képező bűncselekmény motivációja is anyagi haszonszerzés volt, így esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll, tették hozzá.